Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Балтаков за изборите в САЩ: И двете кампании ще насочат усилията си към колебаещите се

Америка избира между това да бъде напредничава или да се върне назад, смята журналистът

| Интервю
Андон Балтаков
Снимка: Ани Петрова

Америка избира между това да бъде напредничава или да се върне назад.

Така вижда ситуацията месеци преди президентския вот в САЩ журналистът Андон Балтаков, бивш генерален директор на БНР. Балтаков живее в Ню Йорк.

"Американската демокрация, както е заложена в Конституцията, е доста устойчива, гъвкава, не може да бъде пречупена лесно. Но Байдън е прав – Америка е разделителна линия – какво искаме да бъде за поколения напред. Тръмп успя тотално да преобърне Републиканската партия и в момента виждаме партия, която е на границата с популизма. Дали Доналд Тръмп и въобще тръмпизмът може да доведе до ключови промени в развитието на американската демокрация -   това би могло да се случи", коментира той в предаването "Събота 150".

Медиите са огледало на общественото настроение. Медиите в САЩ свършиха изключително професионална работа. Анализите след злополучното представяне на Байдън на дебата с Тръмп със сигурност са оказали някакво влияние, но оттеглянето му не е резултат само на медиен натиск, смята Балтаков.

Доналд Тръмп  Снимка: БТА

Американското общество в момента е разделено 50:50. При 40% лоялни демократи и 40% лоялни републиканци, които ще гласуват независимо кой е на върха на бюлетината, въпросът е за останалите 10%, които биха могли да бъдат "откраднати", особено когато става дума за 5 ключови щата, определяни като колебаещи се, поясни Андон Балтаков.

По думите му, и двете кампании ще насочат усилията си към колебаещите се и най-важната битка ще бъде в тези 4-5 щата, в които живеят хора, "които републиканци и демократи не биха нарекли елит".

Байдън е отдал целия си професионален живот в служба на САЩ. Бил е дори мост между двете партии, когато не са могли да си говорят, отбеляза журналистът. Затова според него думите за него след оттеглянето му може да звучат високопарно, но това не е подмазвачество. За много от републиканците консолидацията в Демократическата партия е неочаквана, каза още Балтаков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна