Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи заседанието на ВКС, който ще реши да бъде ли заличена Корнелия Нинова като председател на БСП

Снимка: ВКС

Върховният касационен съд решава да бъде ли заличена Корнелия Нинова като председател на БСП. Решението е ключово с оглед кой ще регистрира партията за предстоящите предсрочни избори.

След като изслуша страните по делото, Върховният касационен съд обяви днес, че ще се произнесе в най-кратък срок за това трябва ли Корнелия Нинова да бъде заличена от регистъра на партиите като председател на БСП и в него като временен председател да бъде вписан Атанас Зафиров.

Делото е по жалба на близкия до Нинова Крум Дончев и е срещу решение от юли на Софийския градски съд, с което Нинова беше заличена като лидер, а Зафиров вписан като временен председател на БСП.

За около 30-тина минути върховните съдии чуха -  от защитата на Дончев, че решението трябва да бъде отменено, а от адвоката, изпратен от временното ръководство - че трябва да бъде потвърдено.

Прокурорът от Върховната касационна прокуратурата Румяна Арнаудова подкрепи частично и двете страни.

Според нея, Нинова прибързано е била заличена като лидер, преди по оставката ѝ да се произнесе  - или както е записано в Устава на БСП - "да я констатира", Конгресът на партията. Тя припомни, че през 2021 г. пак е имало оставка, но Конгресът е отказал да я констатира и Корнелия Нинова остана начело на социалистите.

В същото време прокурор Арнаудава  застана и зад вписването на Зафиров като временен лидер - отново позовавайки се на Устава, който дава такава възможност при оставка, за да няма вакуум в управлението на партията.

По принцип по такива дела ВКС има четиринадесет дневен срок за решение, което е и окончателно, но в съдебната зала стана ясно, че магистратите са наясно с актуалната ситуация около изтичащия срок за регистрация на партиите и коалициите с интерес към вота на 27  октомври.

Репортаж на Силвия Великова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна