Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РСМ не е напуснала предизборната реторика, нека се върне към реализма

България винаги е била отворена за диалог с Република Северна Македония (РСМ) и България очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и отворените проблеми между нас, каза президентът Румен Радев.
В авиобаза "Граф Игнатиево" той коментира предстоящата си среща днес с президента на РСМ Гордана Силяновска - Давкова, която идва в София за оперната постановка „Набуко“.
По думите му тези отворени въпроси трябва да се решават на основата на Договора за сътрудничество.
„Очаквам, че изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Силяновска ще се превърне в последователна политика и на правителството на РСМ“, допълни българският държавен глава. 

„Правителството на РС Македония все още не е напуснало предизборната риторика. Нека се върнат към реализма. Нашите отношения ще се градят на сключените споразумения. Очакваме РСМ да изпълни всички поети ангажименти – и пред нас, и пред Европейския съюз. Ние спазваме стриктно протокола, ред е на мое официално посещение в РС Македония", заяви Румен Радев относно днешното посещение на Силяновска-Давкова, което е неофициално.

Запитан дали има вече такава покана, президентът каза, че този въпрос ще бъде уточнен с македонския държавен глава.

Тази сутрин на авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев летя като втори пилот на изтребител F-16, пилотиран от италиански летец. Демонстрационният полет продължи около 40 минути, за да може президентът да се убеди във възможностите на американския изтребител. 

"Този полет ме връща в 2005 година. Тогава като комантир на авиобазата се обърнах към ВВС на САЩ с предложение 1 ескадрила Ф-16 от Авиано да се пребазира в България и да започнат най-сетне реалистични изтребителни учения", разказа президентът Радев.

По-късно той връчи почетен плакет на генерал Тед Кларк, командир на 31-во авиокрило в Авиано. Президентът изтъкна ползотворното сътрудничество с американските военни за повишаване на уменията на българските летци и авиационен състав. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна