Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драган Йович: Големите резултати започват от любовта към това, което правиш

Легендарният треньор Драган Йович с лагер в България
Снимка: ТК

След близо 25 години един от най -успешните и титулувани треньори по олимпийско таекуондо в света - Драган Йович отново е България.  Треньорът на звездите предаде  в Ботевград своите умения на над 130 бъдещи шампиони от 5 държави.

„Има голяма разлика от преди 25 години. Както българската, така и сръбската федерация тогава бяха в началото на своята дейност. Тогавашните треньори бяха все още състезатели – Пламен, Андрей, целият отбор бяха състезатели. Същото се отнася е за Сърбия. По онова време бяхме ентусиасти, които се опитваха да направят нещо в спорта в тези страни. Виждате след 25 години колко много шампиони имате в България, а също и в Сърбия. Нашето сътрудничество се оказа ползотворно. Много ми е приятно, че съм отново в Ботевград и то 25 години по-късно и с моя приятел и брат Пламен правим нещо, което ще бъде полезно за децата“, сподели специално за БНР Драган Йович.

“Големият удар” за Йович идва през 2012 година, когато неговата състезателка Милица Мандич печели олимпийската титла на Игрите в Лондон, като повтаря постижението си и на Олимпиадата в Токио. Със сребърното отличие от Олимпиадата  в Рио де Жанейро през 2016 година  си тръгва

Тияна Богданович, която пък печели бронз в Япония.

В колекцията си Йович има и  световната титла с Надица Божанич от първенството на планетата в Гуадалахара през 2022 година. На същото първенство Мехди Ходабахши става световен шампион, отново под негово ръководството.

Благодарение на своите успехи, Драган Йович е избиран три пъти за „Треньор на годината“ от световната федерация по таекуондо, както и за „Треньор на годината“ в Република Сърбия.

„Когато започвах треньорската си кариера тези успехи не ми бяха цел. Исках само да науча нещо ново и всеки път да бъда по-добър. Тежкият труд, които положихме доведоха до тези резултати – да спечеля с моите спортисти четири олимпийски медала, от които два златни, един сребърен и един бронзов, както и много други отличия. Резултатът винаги беше за нас в перспектива, винаги е добре да знаеш, че си положил много усилия и вследствие на тях си постигнал този резултат“, допълни именитият треньор.


Според Йович големите успехи зависят от любовта към това, което правиш.

„Най-важно е когато детето започне да тренира да обича това, което прави. Треньорът трябва също да обича своята работа. Всеки голям резултат тръгва от любовта към това, което правиш.  Второто и също много важно е да бъдем търпеливи, дисциплинирани и трудолюбиви. Талантът е важен, но не е най-важен в спорта. Най-важно е да се влагаш в работата. Всеки ден да правиш повече. Да вярваш в това, което правиш и на края да искаш да постигнеш успех. Ако сте работили правилно и вярвате в това, което правите, накрая ще успеете. При нас има тази приказка, че най-голямото постижение за един треньор е, когато ученика му го надмине. Аз като състезател не съм бил дори близо до постиженията на моите състезатели. Моята генерация и тази на Пламен сме жетва на сегашните резултати. Нямаше нищо тогава, започнахме от нулата и за това ми е много мило, че в крайна сметка съм постигнал тези успехи, въпреки че съм жертвал много време“ “, сподели още сърбинът и разясни още:


„Пламен, когато бяхме състезатели беше добър пример за нас, защото пръв спечели балканската титла, която тогава печелеха само турци и гърци. Той беше първият човек спечели балканския титла и всички в балканския регион говориха за него. Така, че аз от него очаквах да стане добър треньор, защото виждам с каква любов той дарява децата. Готов е да бъде далеч от дома и семейството си. Съвсем нормално и очаквано е той да стане добър треньор. Сигурен съм, че още на следващите олимпийски игри той ще постигне голям резултат. В отбора, с които съм в Ботевград има великолепни състезатели. Честитя на Българската федерация по таекуондо медала, който спечели в Париж Кимия. Нашият спорт е малък и когато се спечели такъв олимпийски медал, държавата обръща внимание. Така беше и в Сърбия докато не донесохме отличие от олимпийски игри. А  що се отнася до състезателите в Ботевград в българския национален тим има юноши, кадети, мъже, жени, видях някои чудесни таланти и при юношите и при кадетите. Има такива и при мъжете и жените, така че съм сигурен – бъдещото за вас е светло. Таекуондото е спорт, които се развива много бързо и след всяка Олимпиада е сигурно, че остава в олимпийското семейство. Държавите по света разполагат с все по-големи бюджети в този спорт и влагат все повече пари в него. Онова, което трябва да се подобри в таекуондото е да има по-добър маркетинг. Това, което правим сега ние и вие, точно това трябва да се прави на колкото се може повече места. Не са достатъчни само медалите, а трябва да се работи здраво и с децата. Всяко дете, което тренира в добър клуб с добър треньор, утре ще бъде здрав човек. Той може да се превърне в стълб на своето семейство. Това е най-доброто в нашия спорт, а неговата атрактивност, сама по себе си говори, че сме интересни на медиите. Надявам се, че медиите в целия свят да слеят отблизо нашия спорт, което ще допринесе за допълнителното му израстване.  Аз се надявам всеки път когато отидем на олимпийски игри да печелим медал. Както казах Сърбия има четири олимпийски медала – два златни, един сребърен и един бронзов. Искрено се надявам Пламен със своята Калина, а може и с някой друг състезател да спечели квота и да участва на Игрите в Лос Анджелис, а когато се появи там да гони  най-високо класиране. Той има шанс да постигне това, както и аз. Ако не вярвах, нямаше да работя това“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени