Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Снимка: Pexels/Safiye Altınkum

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони, който отбелязваме днес. 

Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се провеждат всяка година от 1986-а насам, обявиха организаторите на екологичната инициатива. Тя е създадена от Линда Маранис и Кeйти О‘Хара от организацията "Оушън консървънси". Те успяват да мобилизират 2800 души за първото събитие с фокус върху събиране и документиране на отпадъци в крайбрежни райони в Съединените щати. Акцията постепенно се превръща в международна и вече включва не само Северна, но и Южна Америка, Европа, Азия и Африка.


"Почистването на крайбрежията и на морето е много важно, защото почиствайки един плаж, ние всъщност почистваме и самото море, защото боклуците, които намираме там, често могат да идват и от много далеч. По тази причина тази година с "Грийнпийс - България" организирахме две почиствания заедно със "Sub Diving Созопол". Едно от тях беше в самото пристанище на Созопол, но всъщност на един плаж, който се достигаше само с лодка, а последното ни почистване беше и на устието на река Ропотамо", разказа Боян Митов, координатор "Доброволци" в "Гринпийс - България".

За да бъде осигурена адекватно почистване и защита на Черно море от "Гринпийс - България" се надяват да бъде обособена и защитена зона в него.

"Ние от "Грийнпийс" имаме доклад, с който искаме да предложим резерват точно в тази зона около река Ропотамо и Маслен нос. Важно е да пазим морето чисто, тъй като то има уникалната способност да се самопречиства до голяма степен, стига да го оставим да се развива необезпокоявано", обясни Мартин Томов, координатор на кампанията "Живо Черно море".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна