Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Ендлънг: Американската икономика изглежда силна

| Интервю

Американската икономика се намира в добро състояние, коментира пред БНР Майкъл Ендлънг, водещ пазарен анализатор. Той беше потърсен за мнение след решението на Федералния резерв да пристъпи към понижение на водещата лихва с 50 базисни пункта през седмицата, въпреки че повечето анализатори очакваха стъпката да бъде с четвърт процент.

"Като цяло икономиката изглежда доста силна. Федералният резерв се чувства комфортно с икономическото представяне. Именно затова избраха думата "прекалибриране". Посланието е, че няма нужда от паника заради икономиката и няма да възприемат по-бърз темп за понижаване на лихвите", каза той в предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт".

Интервю с Майкъл Ендлънг:

Федералният резерв намали водещата си лихва с 50 базисни пункта, което изненада много от анализаторите, но буквално изстреля пазарните индекси в Съединените щати до нови върхове. Това е първото лихвено понижение след края на пандемията. Повечето анализатори очакваха то да бъде с 25 базисни пункта, а не толкова агресивно.

Решението на ФЕД идва на фона на критиките от юли, когато всички бяха неприятно изненадани от запазването на лихвеното равнище. Посланието на централната банка бе, че американската икономика е в добра форма, а страховете за пазара на труда от лятото са неоснователни.

Важната лихвена стъпка идва и на фона на все по-разгорещената кампания за президентските избори. Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп предупреди ФЕД да не докосва лихвените равнища, а всички си спомниха за критиките му към Джером Пауъл, който пое управлението на централната банка в Съединените щати именно през първия мандат на Тръмп в Белия дом. 

"Повечето икономисти бяха на мнение, че Федералният резерв трябва да понижи лихвите с четвърт пункт. Пазарът обаче залагаше на по-агресивен ход. По-рано тази седмицата се появиха публикации в медиите, зад които стояха източници от ФЕД, че всъщност ще се стигне до спад с 50 базисни пункта. И очевидно пазарът е по-склонен да се довери на преценката на Федералния резерв, отколкото на икономистите, които изследват монетарната му политика. Въпреки съпротивата на икономистите, пазарът напълно очакваше намалението от 50 базисни пункта. И така, когато дойде, не беше изненада, въпреки че много икономисти трябваше да намалят прогнозата си", коментира Ендлънг, който е водещ анализатор в "Action Economics" - компания, която се занимава с борсови инвестиции и анализи на пазарните тенденции. 

Две послания ясно се откроиха в речта на управителя Джером Пауъл - "прекалибриране" на лихвите и "меко приземяване" на икономиката. 

Думата "прекалибриране" наистина имаше за цел да сигнализира, че лихвите се намаляват с по-голяма стъпка, но само за да достигнат онова равнище, което биха имали през юли, ако тогава ФЕД бе пристъпил към понижаването им. Пауъл дори направи препратка към юлското заседание на Управителния съвет, на което не се стигна до решение за намаляване на лихвите. Няколко дни след това излезе докладът за трудовия пазар, който показа рязък скок на безработицата. Това уплаши финансовите пазари. Тогава всички казаха, че е трябвало да има лихвено понижение с една четвърт. Сега "догонват" като намалиха лихвите с 50 базисни пункта, а не на два пъти с по 25 базисни пункта. Върнаха се и в играта. 

Като цяло по време на пресконференцията си Пауъл даде да се разбере, че икономиката наистина изглежда здрава. Той демонстрира, че е доста доволен от напредъка, който ФЕД постигна с инфлацията и е убеден, че пазарът на труда остава относително силен. Уплахът от данните за безработицата през юли бе предизвикан от статистическа закономерност в нарастването й. През юли обаче броят на безработните се оказа доста по-голям от очакваното. Всъщност, това е силно свързано с бизнес циклите в годините след Втората световна война и ФЕД перфектно улови това.

Така че като цяло икономиката изглежда доста силна. Федералният резерв явно се чувства комфортно с икономическото представяне. Именно затова избраха думата "прекалибриране". Посланието е, че няма нужда от паника заради икономиката и няма да възприемат по-бърз темп на понижаване на лихвите. 

Представянето на икономиката зависи от редица външни и вътрешни фактори. В условията на сериозна несигурност и фрагментация в глобален мащаб, кои са най-важните външни фактори, които влияят върху американската икономика? 

Цените на петрола са изненадващо ниски. Всъщност американските запаси на черно злато, съхранявани в хранилището в Кушинг, са спаднали до много ниски нива. Ако гледате обаче инфлацията, съвсем очевидно е, че американската икономика печели от тези ниски цени на петрола. Търсенето в Китай е отслабнало. Втората по големина икономика в света е голям потребител в световен мащаб. Когато търсенето от Китай спадне, това оказва натиск и за намаляване на цените на много стоки и върху други икономически показатели.

Европа очевидно страда. Войната на Русия срещу Украйна я удари много по-силно, отколкото Съединените щати заради географската близост. Също така Европа така и не се възстанови напълно (след пандемията и последвалите икономически шокове). Германската икономика е на ръба на рецесията. Състоянието на европейската икономика също е фактор, който допринесе донякъде за решението на Федералния резерв да постави началото на цикъла на разхлабване. 

И в световен, и във вътрешен за Съединените щати план има една много голяма неизвестност - кой ще е следващият президент? 

Винаги има много предположения какво всъщност мотивира ФЕД. Очевидно много хора цинично казаха, че тази година ще видим големи намаления на лихвите заради изборите. Може да е фактор. Повечето наблюдатели на политиката на Федералния резерв, които са разглеждали данните във времето и как са съвпадали с изборите, не са открили пряка връзка между намаляването на лихвените проценти и изборните цикли. Но в крайна сметка никой не знае какво точно стои зад настоящото решение на Федералния резерв да избере понижение с 50 базисни пункта вместо с 25, особено сега, когато повечето икономисти биха били доволни от 25.

Джером Пауъл оглави Федералния резерв горе-долу в началото на първия мандат на Тръмп и веднага стана обект на критики от Белия дом. Сега Тръмп директно предупреди да не се докосват лихвените равнища. 

Може да е лично отношение. Възможно е Джером Пауъл да си спомня този период и това да бъде фактор за крайното му решение. Очевидно, който и да е управител на Федералния резерв, Доналд Тръмп е много по-гласовит от повечето политици и е по-склонен да казва това, което мисли, независимо дали трябва да го казва или не. Така че не мисля, че наистина се заяждаше с Джером Пауъл. Все пак бомбастичният стил на Тръмп вероятно не е предпочитан от ФЕД. Вероятно те искат президент с по-спокоен стил.

Как ще се развие икономиката, ако Тръмп се върне в Белия дом? Спомням си, че когато спечели изборите, пазарите направо полудяха.

Предполагам, че ако Тръмп спечели изборите, фондовият пазар ще се повиши. Има два огромни фактора за подобна пазарна реакция. Единият е намаляването на данъците, приложено при Тръмп през първия му мандат. Ниските ставки изтичат. Ако демократите спечелят изборите, те ще оставят тези данъчни облекчения да изтекат. Говорим за сериозно облекчение при корпоративния данък. Съединените щати имаха най-високия корпоративен данък в света. Когато имате най-високата ставка в света, никоя международна компания не плаща никакъв данък, защото по същество може да премести печалбите, следователно и данъка върху тях, в страни с по-ниски ставки.

Другият фактор е премахването на някои регулации. Тръмп се върна към израза си в подкрепа на сондажите на шистов газ - "drill, baby, drill" (в превод - "сондирай, бейби, сондирай"). Съвсем ясно е, че той силно ще подкрепя развитието на фракинга и износа на природен газ, които също са важни в Европа. Съединените щати наложиха мораториум върху нови планове за износ на втечнен природен газ. Това очевидно ще бъде отменено. Може дори да видите известно ускорение в изграждането на терминали за втечнен природен газ, за ​​да бъдат завършени през четиригодишния период. Така че, ако той бъде избран за президент, ще видим бум в енергетиката, който би бил положителен за фондовия пазар.

Какво ще се случи при победа на Харис? 

По същество напълно обратното на всичко, което изброих досега. Забраните, наложени върху фракинга във федералните земи, както и мораториумът върху износа на природен газ вероятно ще продължат през следващите четири години. Има малко индикации, че ще има промяна в политиката. Хората обаче вече забелязаха на уебсайта й, че Харис променя мнението си на 180 градуса по почти всички въпроси.

Повечето хора приемат, че това поведение е с цел победа на президентските избори. Харис всъщност е изключително тиха, не дава интервюта за медиите. Вероятно иска възможно най-малък брой записи с нейни изказвания, а когато ги има, ще бъдат премахнати от сайта й в деня след изборите. Предполагам, че ако тя спечели, на практика през следващите четири години ще видим същите политики, каквито имахме в предишните четири. Не е задължително това да е насрещен вятър за фондовия пазар, но няма да успее да отрази ползите от продължаващото намаляване на данъците и ниските цени на енергията.
По публикацията работиха: Георги Даскалов, Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна