Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Фейгин залага на музика от „Игра на тронове“ и на „Бийтълс“ в програмите си за новия сезон

Ина Лутай, Александра Фейгин и Андрей Лутай
Снимка: Личен архив

Най-добрата българска фигуристка Александра Фейгин ще участва в първото си състезание за новия сезон в края на седмицата. Българката ще стартира в мемориалния турнир в памет на фигуриста Денис Тен в Астана (Казахстан). 

Това ще бъде първа надпревара, в която състезателката на Ина и на Андрей Лутай ще покаже новите си програми, поставени от хореограф номер 1 в света за миналата година Беноа Ришо.  Съчетанията й бяха направени по време на едномесечен лагер, който Фейгин проведе с Ришо във Франция. 

"Тази година ще има невероятни резултати от съвместната им работа, защото си паснаха и в симбиоза направиха изключителни съчетания. Смятам, че напредъка й ще бъде огромен. Кратката програма е на музика от филма "Игра на тронове" и ще влезе в образа на огъня. Волната програма е по музика на "Бийтълс". Много различно ще бъде, защото в него сме съчетали 5-6 парчета.  За мен и двете програми се получиха много, много интересни. С нетърпение очаквам да видя какво ни предстои този сезон. С големи надежди съм. Ришо много хареса да работи с нея. Той каза, че владението на техниката й, изобщо на уменията й със кънката са на изключително високо ниво. Той много се зарадва, че работи със състезател, който да може да покаже абсолютно цялата му работа, защото просто той не работи с всеки. Такъв е човекът. След като стана и хореограф на годината, може да си позволи да работи, с който той пожелае.  За нашата работа това беше невероятна оценка. Неговото желание е не само да й направи програмите, но и да бъде част от екипа, защото той ще ни помага целогодишно, което мисля, че ще даде огромен резултат", каза за БНР Ина Лутай, личен треньор на Александра Фейгин.

Сезонът на фигуристката е бъде изключително важен, защото е предолимпийски, а на Световното първенство в Бостън догодина ще се раздават и квотите за олимпийските игри през 2026 година в Италия. 

"Започваме с Мемориала Денис Тен защото е от серията Чалъндж. След това в Ница ще имаме още един турнир от тази верига. После идва и състезанието в София, където също ще участва,  за да може да имаме максимално добро представяне и на трите турнира и да се качи в ранглистата, което ни е целта. Борбата за квотите ще бъде много, много трудно този сезон, защото ще има много добри състезатели, които се борят за тях.  Ако не вземеш квоти от Световното първенство, то следващата година ще бъде почти невъзможно това да стане, защото има само един турнир, на който ще се раздадат още  4-5 квоти. Затова и такава офанзива предприехме този сезон. Искаме да пробваме всичко, на което е способна и да се преборим за тази квота. Тя много иска да отиде на олимпиадата и съответно каквото зависи от нас ще го направим", разкри още сестрата на двукратната световна шампионка Албена Денкова и допълни, че освен с нови програми през новия сезон Александра Фейгин ще се представи и с нови костюми. 


"Костюмът за волната й програма ще бъде дело на дизайнерката, която работи с Беноа Ришо. Той поиска да е нещо много интересно, нещо запомнящо. Поиска да не е  стандартен костюм, който сме свикнали да виждаме във фигурното пързаляне. Аз самата още не знам как ще изглежда. В  момента се изработва. Този за кратката ще бъде изработен от българска дизайнерка.  Работя с нея от една година и нещата, които направихме и за Киара Христова и за Лейла Патен, нашата английска състезателка, са изключително интересни и се доближават до този японски и корейски стил, който в момента на всички ни е толкова на сърце".

Ина Лутай даде оценка и за представянето на танцовата двойка, където партньор на дъщеря й Силвия е Глеб Ряскин. Двамата направиха дебют на международния лед и се класираха на 17-о място в турнира от сериите Гран При в Анкара (Турция).

"Много добро представяне. Изобщо не очаквах, че ще са готови да се явят на Гран при серия, защото това е най- престижния турнир за юноши и девойки. Те успяха и смятам, че доста достойно се представиха. Много са напреднали и наистина виждам в тях много голям потенциал, но ще видим. За дъщеря ми е трудно да говоря, но смятам, че ги очаква много добро бъдеще. Предстои им участие в още едно Гран При в Любляна и ще участват  на турнира в София. Тази година за първи път в него ще включим и танцови двойки, защото все пак е кръстен на сестра ми и беше редно и тази дисциплина да я има в програмата", завърши Ина Лутай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна