Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Кастехелми: Загуби ли Вугледар и Торецк, Украйна ще понесе още разрушения

| Интервю
Украинският президент Володимир Зеленски на посещение в Скрантън, Пенсилвания, САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"По-близо сме до мира, отколкото си мислим." Когато изричаше тези думи пред аудиторията на телевизионния канал ABC News в началото на тази седмица, Володимир Зеленски контрира обещанието на Доналд Тръмп за по-скорошен край на руско-украинската война като обясни, че това може да стане не чрез сделка и отстъпки за Путин, а чрез по-решителна подкрепа на Вашингтон за Киев.

Но, извадени от контекста на предизборната борба в САЩ и поставени в контекста на събитията в собствената му страна, тези думи на украинския лидер звучат коренно различно. Защото развоят на бойните действия в Донбас това лято, и особено през последните два месеца, показват, че войната наистина приближава към завършек, но не по начина, по който се надява Зеленски.

С малки, но ежедневни стъпки Путиновата армия лека полека разкъсва отбранителните линии на украинците едновременно на няколко места по фронт, широк повече от 100 километра. Ако допреди месец се говореше главно за заплахата, надвиснала над Покровск, преди няколко седмици се заговори за Курахове, а тази седмица - за Вугледар. Разпадне ли се украинската отбрана на тези места, в съвсем недалечно време контролът на Киев върху Донбас може да се свие до относително малката агломерация около Краматорск в северозападния ъгъл на Донецка област.

Под въпрос е също дали украинската армия ще успее да задържи завоеванията си на руска територия преди смяната на властта в САЩ - голяма част от тази разменна монета вече е загубена в резултат на контраатаките на руснаците по-рано този месец.

Според Емил Кастехелми - анализатор от базираната във Финландия Black Bird Group - ситуацията в Курска област се стабилизира за украинците.

"Основната контраатака бе по западния фланг на украинския плацдарм в Курск. С нея руснаците съумяха да отворят сухопътен коридор между градовете Коренево и Глушково (по южния бряг на река Сейм). Преди това те бяха принудени да снабдяват войските си в Глушковския район и край Тьоткино само по понтонни мостове (бомбардирани от украинците), така че тази операция им свърши работа, освен че отвоюваха част от териториите си."

С "положителна динамика", според израза на говорителя на Кремъл, се развиват и бойните действия в Донбас. Вече седмици минаха, откакто руските войски стоят на броени километри от Покровск и близкият до него Мирноград. Но логистичните артерии в района са неизползваеми за украинците заради близостта на руската артилерия и дронове. Това усложнява отбраната на един доста широк участък от фронта. 

Кастехелми описва коренната промяна, настъпила за броени месеци в тази част на Украйна:

"Основните доставки със сигурност вече са отклонени през по-малки пътища от север. Трафикът по основния път за Константиновка вече не е възможен, както през май, когато бях там."

САЩ отпускат поредна военна помощ за Украйна за над 8 млрд. долара

Руското министерство на отбраната съобщи в сряда за овладяването на село Хостре. То се намира на трийсетина километра югоизточно от Покровск и на 5 източно от град Курахове - в участък, където украинските войски дълго време се биха в полуобкръжение.

"Украинците успяха да се изтеглят от този район в добър ред и без значителни загуби. Доколкото виждам, няма подразделения, поне не големи подразделения, попаднали в обкръжение," казва Кастехелми.

За украинското командване в случая съхраняването на живата сила е за сметка на отстъпени територии и по-голяма уязвимост на съседните позиции. Уязвимост, от която руснаците умеят да се възползват:

"Съществен напредък те постигнаха в участъка между Селидове и Курахове. Там през септември те успяха да завладеят град Украинск и няколко села наблизо. Тази ситуация е проблематична за украинците, защото на запад от Украинск няма толкова укрепени позиции. Руснаците могат да обходят Селидове от юг и да ударят към Курахове от север."

Положението далеч на юг, около Вугледар, изглежда безнадеждно за много от поддръжниците на Украйна. За пръв път след две години безплодни атаки, стрували й стотици бронирани машини и безчет човешки жертви, подразделения на руската армия влязоха в тази украинска крепост.

"Руснаците заплашват града от три страни - от изток, от запад и от юг. Изглежда, че също така са успели да навлязат и да се разположат в югоизточния му край."

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Анализатор от Frontelligence Insight констатира, че наблюдаваме заключителния етап от битката, и изрази надежда, че ще бъдат издадени "правилните заповеди, отдаващи приоритет на живота на войниците над желанието да се задържат територии."

Но Емил Кастехелми сочи опасността да се повтори това, което се случи след падането на друга украинска крепост - Авдеевка, през февруари. Липсата на добре подготвени позиции в тила тогава доведе руските войски пред Покровск днес, половин година по-късно.

"Проблемът е, че, губейки Вугледар, украинците ще загубят позиция, която е много добра за отбрана. На север от града също има укрепления, но не е ясно дали са пригодни за възпиране на руското настъпление в този район."

"Загубата на Вугледар ще означава, че битките и разрушенията ще се пренесат на други места. И, разбира се, руснаците ще са с един град по-близко до постигане на целта си - завладяването на Донбас. Така че разбираемо е защо украинското командване не иска да се откаже от Вугледар толкова лесно."

Аргументите за удържането на Вугледар важат и за Торецк, въпреки растящите загуби от украинска страна.

"Торецк също не е толкова значим - не е някакъв транспортен или логистичен възел, но този град и прилежащите му селища са един от не толкова многото застроени райони в Донбас. А украинците, като че ли се противопоставят най-успешно на руското настъпление именно в застроените райони. Освен това отстъплението от тук би превърнало в огромен проблем възвръщането на тези територии при бъдеща контраофанзива."

България, Румъния, Гърция и Хърватия координират позициите си за ЕС и Украйна

"Боевете в този район продължават от месеци. Тук украинците сдържат противника относително успешно. С всяка следваща седмица обаче виждаме, как руснаците напредват постепенно, така че градът, или поне по-голямата му част, могат да се озоват в руски ръце към края на годината."

От описаната дотук ситуация проличава, че ударите на украинските дронове по арсеналите на руската армия в Торопец, западно от Москва, и при Тихорецк, в южния Краснодарски край, нямат непосредствен ефект върху операциите на руската армия, въпреки признаците, че са унищожени хиляди тонове снаряди, ракети и бомби.

"Руското командване, разбира се, не съхранява боеприпасите си само на едно или две места. Все още е трудно да се прецени ефектът от разрушаването на тези арсенали. Възможно е то да намали темпа на руското настъпление на отделни участъци от фронта. Но това е огромна армия - тя няма да спре заради разрушаването на два комплекса. За това са необходими удари с повече далекобойни средства по повече обекти и райони."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна