Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тихото изтичане на хора от Косово е последица от лошите условия, в които живеем сърбите тук"

Миодраг Миличевич: Белград изгуби всички механизми за влияние върху политическите процеси в Косово

"Сръбска листа" - единствената партия, която ни представляваше в косовските институции, загуби доверието на сръбската общност"

| Интервю
Жена минава покрай транспарант с надпис "Сърбия без Косово е като човек без сърце" в Белград, 24 март 2023 г.
Снимка: БТА

Присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, ако въобще един ден се стигне до такова, ще опре до признаването от Белград на едностранно обявената през 2008 година независимост на бившата сръбска покрайнина Косово. И понеже това изглежда "кауза пер дута" за косовските албанци, включително защото 5 страни от Европейския съюз се страхуват за собствения си интегритет и не признават независимо Косово, прищинският Че Гевара - премиерът Албин Курти - предизвиква съдбата и тези, които поддържат държавата му финансово и политически, със серия провокативни действия срещу сръбското малцинство в Северно Косово. А Белград не е в позиция да му противодейства - заради разкрития преди година и пресечен в зародиш опит за въоръжено отцепване на четирите общини на север от река Ибър. Косовските сърби са отчаяни и все по-масово напускат историческото "сърце на Сърбия". 

Темата коментира за БНР Миодраг Миличевич - изпълнителен директор на неправителствената организация „Актив“ в Косовска Митровица.

"Това, за съжаление, е непрестанен процес. Особено през последните 3 години, през които на власт в Косово е партията "Самоопределение". Тя провежда различен тип политика - доста репресивен. И доведе до редица проблеми, на които дори международната общност е принудена да реагира с остри критики. 

Това тихо и неусетно изтичане на хора от Косово е преди всичко последица от лошите условия, в които живеем сърбите тук от дълги години - даже десетилетия вече. Темпът на този "тих изход" е ускорен от 3 години. Колко точно? Няма конкретни данни, на които да се позова, освен - косвено - на последните ни поне 8 годишни доклада, в които се забелязва ясна тенденция на увеличаване на броя на хората, които не виждат перспектива за себе си и за семействата си в Косово. И посочват най-различни причини за това - от качеството на живота до личната безопасност.

Това обаче очевидно се пренебрегва. Казват - "да, лоша е ситуацията, ама те и албанците емигрират масово, както и македонците и черногорците от техните страни". Но според мен това е просто игнориране на проблема - извънредно лошото положение на косовската сръбска общност, която аз като неин представител, мога да ви кажа, е на път да изгуби каквото и да било влияние върху политическите и обществените процеси в Косово."

Правителството в Прищина полека-лека и с все по-голям риск от необратима ескалация на напрежението предприе немалко стъпки за откъсване на косовските сърби от влиянието на сръбската държава. Мерки, отнасящи се до документите за самоличност, регистрационните табели на автомобилите, банковите и пощенските клонове, различни клонове на държавни институции. Чак и достъпът на стоки от Сърбия е ограничен при вас. Досега това се посрещаше с протести, пътни блокади, бойкот на косовските институции, сблъсъци дори с косовската полиция и с КФОР. Сега не се чува нищо. Каква е причината?

"Правителството на Албин Курти декларира като своя цел да бъдат затворени всички институции, които по някакъв начин са свързани с държавната система на Сърбия, и замяната им с косовски институции. Но не предвиди поне някакъв преходен период. А с това влоши много условията на живот на сръбската общност.

Излизането на сърбите от косовските институции преди две години беше последвано от ред неприятни събития, които хвърлиха и международната общност във вихъра на непрекъснати кризи и тя все не намира правилния начин да прекъсне този порочен цикъл и да успокои ситуацията.

Александър Вучич  снимка: БТА

А Белград, след събитията през май миналата година - сблъсъците с полицията и с КФОР по време на протестите - и след стрелбата в Банска миналия септември, изгуби всички механизми за влияние върху политическите процеси тук. Затова посоката и тактиката на поведението на президента Александър Вучич се промениха. Чрез контролираната от него партия "Сръбска листа" той предава посланието, че няма смисъл от каквато и да било конфронтация. И че ще се опитва да накара по някакъв начин международната общност да вземе мерки срещу правителството в Прищина заради изключително лошото положение на косовските сърби. Това очевидно е вече единственият начин.

Но бих искал да добавя, че големият проблем е загубата на политическия диалог като средство за решаване на проблемите с Прищина. "Сръбска листа", която за съжаление беше единствената партия, която ни представляваше в косовските институции, загуби доверието на сръбската общност още преди да ги напусне."

Президентът Вучич обяви преди две седмици списък от мерки и условия за подновяване на диалога Белград-Прищина. Той настоява за връщане на статуквото от преди близо 3 години. Дали е реалистично да се очаква, че това ще стане или е наивно? Имаше коментари, че изявлението на президента е било насочено по-скоро към електората извън Косово.

"Сигурен съм, че и на вас, и на всички, които следят диалога между Косово и Сърбия, е ясно, че връщане назад няма да има. Политиката, която провежда Албин Курти, е изключително ефективна. Правителството му постига всичко, което си е набелязало да постигне в диалога с Белград и по отношение на сърбите в Северно Косово. Защо да променя нещо тъкмо сега? Задават се парламентарни избори в Косово през февруари идната година. Ясно е, че преди това властите в Прищина няма да допуснат какъвто и да било значим обрат."

сръбски патрули в Северно Косово   снимка: БТА

Тази седмица, както отбелязахте, се навърши една година от въоръжения сблъсък в Банска. Динамиката на събитията в Косово се промени драстично...

"Сблъсъкът в Банска си остава голяма енигма и до днес. Но е ясно, че нежеланите последици от него ще траят дълги години. Преди това събитие миналия септември косовското правителство беше подложено на неимоверно силен натиск от международната общност спешно да предприеме мерки за деескалация на напрежението на север. Целта тогава, ако си спомняте, беше да се изтеглят спецчастите на полицията и избраните с близо нулева активност на електората кметове от сградите на общинските администрации.

Случи се обаче Банска и това промени изоснови ситуацията само за 48 часа. Сега никой не говори за ужасните условия, в които са принудени да живеят сърбите в Северно Косово - тук вече имам предвид и непрестанния натиск на силовите структури върху обикновените граждани."

Правителството в Прищина разбуни духовете с твърдо намерение да отвори напълно главния мост в Косовска Митровица въпреки съпротивата на сръбската общност там и на Белград. Но неочаквано като че ли Курти склони тази седмица да отложи тази стъпка. Значи все пак са възможни компромиси... 

"За моста над Ибър има договор, в който подробно са описани условията и стъпките за отварянето му. Косовското правителство се опитва да представи нещата така, че са налице необходимите предпоставки. Брюкселското споразумение обаче постановява, че за това е необходимо легитимни представители на двете общини - северната и южната - да са съгласни и да одобрят отварянето

Всичко извън тази договореност ще доведе до ескалация на напрежението и на ниво Белград-Прищина, и в самата Митровица. А ако въпреки всичко косовското правителство все пак се опита да отвори моста, ще си създаде проблеми и с КФОР, които следват позицията на Квинтета (петте западни съюзнички на Прищина) - че настоящите обстоятелства не позволяват изпълнението на този план.

А иначе - разбира се, че мостовете са, за да събират хората и че рано или късно този над Ибър ще бъде отворен за свободно придвижване. Но при огромното напрежение в Северно Косово сега това със сигурност би разклатило неимоверно и без това крехкото спокойствие."

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна