Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установиха източника на замърсяването на река Струма край Перник

Установен е източникът на замърсяването на река Струма, която в четвъртък следобед потече в оранжево-кафяв цвят, съобщават от РИОСВ-София. Според екоинспекцията оцветяването на реката е причинено от нерегламентирано изпускане на големи количества води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от „водния цикъл“на града.

При оглед на терен по поречието на реката над външната магистрала на Перник е намерен изкоп с новоизградена бетонова шахта. Над шахтата минавала метална тръба, която в следствие на извършените строителни дейности е била скъсана, а компрометираният участък е бил възстановен с гофрирана тръба. За нея към момента ВиК и Община Перник не предоставяли необходимата информация за предназначението, собствеността или налично разрешение за изпускане.

На общината са дадени осем предписания със срок за изпълнение до 4 октомври. Предписанията са за преустановяване на заустването на води от металната тръба, преминаваща под моста на гара „Разпределителна“, обследване на трасето при новоизградената шахта от „водния цикъл“, установяване на собствеността и почистване на установените в коритото на реката утайки.

Проверките на екоинспекцията ще продължат, а за установените нарушения е сезирана Главна дирекция „Национална полиция“, с цел установяване на всички обстоятелства по констатираното замърсяване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна