Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рилски спортист победи Спартак (Пл) и спечели баскетболната Суперкупа при мъжете

Рилски спортист
Снимка: БТА

Шампионът Рилски спортист победи финалиста за Купата на България Спартак Плевен с 95:76 (25:15, 23:21, 30:21, 17:19) в "Арена Самоков" в двубой за Суперкупата на страната по баскетбол за мъже за 2024 година и спечели трофея за трети път в историята си. Преди това клубът от Самоков бе триумфирал със Суперкупата през 2021-а и 2022 година, докато за Спартак Плевен това бе първо участие в мача за отличието. Плевенчани получиха възможност да се конкурират за трофея след отказа на носителя на Купата на България Черноморец по-рано този месец.

Баскетболистите на Рилски спортист държаха водачеството през цялата среща, а високо резултатна трета четвърт им донесе солидна преднина, която им позволи да доиграят спокойно последната част.

Началото на двубоя бе оспорвано и с бързо темпо, но постепенно домакините натрупаха преднина от 7 точки сред точни стрелби на Александър Янев и Христо Бъчков за 13:6 след шест минути игра. Алекс Симеонов и Джордан Сешън се отличиха за самоковския тим, увеличавайки аванса на Рилски спортист до 12 точки при 22:10 и оставаща малко повече от минута от първата част, която приключи при 25:15.

Баскетболистите на Спартак Плевен стартираха по-добре втората част и съкратиха до 4 точки изоставането си за 21:25, благодарение на най-вече на Крис Кийлинг, а самоковци не отбелязаха кош в началните две минути преди Чавдар Костов да реализира от далечна дистанция за 28:21. В средата на периода Рилски спортист пак вдигна разликата над 10 точки след точна стрелба на Алън Арнет за 36:25, а Лакуинси Ридоу вкара тройка, правейки аванса на домакините 14 точки при 39:25. Две минути преди почивката разликата достигна 15 точки при 45:30, а първото полувреме завърши с преднина от 48:36 за Рилски спортист, фиксирани с кош със сирената на Ахмад Ранд за плевенчани.

Чавдар Костов бе най-резултатен за Рилски спортист в първите 20 минути с 9 точки към момента, а 7 в актива си имаше Юре Планинич, докато за Спартак Плевен Крис Кийлинг бе натрупал 8 точки, а Дерек Кълвър - 7.

Минута и половина след началото на второто полувреме плевенчани се доближиха на 6 точи при 44:50 след точен изстрел на Виктор Гергов и тройка на Крис Минков и Трей Холоуел преди това, но Рилски спортист бързо пак се откъсна напред с повече от 10 точки. По-ефективната игра на самоковци даде резултат и при оставащи четири минути от третата част преднината на състава, воден от старши треньора Любомир Киров, достигна 20 точки - 71:51. Малко по-късно Деян Карамфилов с тройка фиксира и най-голямата разлика до момента от 21 точки при 74:53, а преди заключителните 10 минути резултатът бе 78:57 в полза на домакините от Самоков.

До края на двубоя Рилски спортист поддържаше преднината си, Спартак Плевен не успя да застраши водачеството на противника, а най-голямата разлика достигна 23 точки.

Юре Планинич и Христо Бъчков бяха най-резултатни за успеха на самоковци с по 15 точки и 7 борби, Чавдар Костов реализира 13 точки, а 12 вкара Лакуинси Ридоу.

За най-полезен играч във финала за Суперкупата бе избран Юре Планинич.

Крис Кийлинг се отличи с 22 точки, 3 борби и 3 асистенции за плевенчани, а Дерек Кълвър оформи "дабъл-дабъл" от 13 точки и 15 борби.

Тимът на Рилски спортист ще играе в Шумен на 4 октомври в двубой от първия кръг на Националната баскетболна лига, а на 9 октомври за самоковци предстои и гостуване на унгарския Алба Фехервар в турнира за Купата на ФИБА Европа.

За Спартак Плевен на дневен ред е гостуване на чешкия Опава на 30 септември в Европейската северна баскетболна лига, а на 7 октомври отборът ще стартира в българското първенство с мач срещу Академик Бултекс 99 в Пловдив.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени