Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Дионисиева – туптящото енергично сърце на българщината в Лондон

Тя е създател, основоположник и ръководител на Български културен институт Лондон от създаването му през 2011 г.

Светла Дионисиева е стопанката на дом, превърнал се в огнище на българския дух, защото културният институт е средището за всички българи на Острова.

Благодарение на кипящата ѝ енергия и активност като посредник между култури, изкуство, обичаи, тя е българското сърце, което обединява, вдъхновява и обогатява.

През годините Българският културен институт в Лондон открива и спомага развитието на млади български творци и изпълнители.

През тази година България застана редом с най-големите световни издателства със свой национален щанд на второто по големина в света изложение на книгата London Book Fair, поставяйки българските автори, редом до най-големите световни писатели, което също доказва просветителската дейност на Българския културен институт като будител на нацията.

През 2024 г. в програмата на Българския културен институт Лондон бе проведен и Месец на българската култура, представен в едни от най-големите концертни и театрални зали в меката на световната култура, столицата на Великобритания.

Срещи с писатели, художници, театрални постановки, хора на словото, концерти... и всичко това се дължи на нестихващата енергия, категорична воля и устременост на личността на Светла Дионисиева.

Ако сте се докосвали до същността ѝ и сте омагьосани от хъса ѝ – то гласувайте за номинацията на Светла Дионисиева за "Будител на годината" от 1 октомври на специално създадената от БНР платформа, на която всеки ще може да гласува за един от десетте номинирани, чиято дейност и кауза подкрепя. Гласуването продължава до 12 часа на обед на 20 октомври.

А кой от тях ще е "Будител на годината" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.

С любезното съдействие на:


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна