Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наистина ли в България се намират 3% от 5-те процента най-плодородни земи в света?

В публикация от август, споделена над 5000 пъти във Фейсбук, се твърди, че "в света има 5% най-плодородни земи, от тези 5%, 3% се намират на територията на България, а другите 2% са разпръснати по света". В поста се споделя информация, че изводите са направени след 20-годишно проучване на "National Geographic".



ТВЪРДЕНИЕ: В България се намират 3% от 5-те процента най-плодородни земи в света

Публикацията във Фейсбук не е нова. Твърдението периодично се споделя през последните години, като във всички текстове се твърди, че информацията идва от проучване на "National Geographic". При проверка в официалната уебстраница на "National Geographic" не се намира информация за подобно проучване.

Изпратихме запитване до медията. В отговор до БНР от "National Geographic България" ни информират, че "подобно сензационно научно заключение не е достигало до редакцията на сп. "National Geographic България" и допълват, че с течение на годините "National Geographic" са коментирали темата за плодородието в различни материали като например този, но те не включват такива данни за България.

Доказано е, че най-плодородните почви са черноземите.

Според научния труд на Българското почвоведско дружество, озаглавен "Черноземите в България – проблеми, оценка, използване и опазване" "черноземите заемат 23 млн. дка, което представлява 36% от дълбоките почви и 21% от общата площ на страната (Койнов и др., 1972). 86,2% от тях са обработваеми. Това е важен ресурс за аграрната ни икономика. Карбонатните и типичните черноземи заемат около 8,3 млн. дка или 36% от цялата им площ. Слабо и средно излужените разновидности са около 10.75 млн. дка или 46.7%. Силно излужените и лесивираните черноземи заемат 3,5 млн. дка, което представлява 15.2% от цялата им площ. Тежкоглинестите черноземи са около 600 хил. дка, или 2,6% от площта на почвения тип. Ерозираните черноземи заемат площ 485 хил. дка или 2.1%".

Освен това в публикацията във Фейсбук се твърди, че в България се намират по-голямата част от земите, определени като най-плодородни в света, но плодородието не е постоянна величина, тъй като продуктивните почви могат да влошат качествата си, вследствие на външни фактори.

Според Глобалната карта на Черноземите (Global Map of Black Soils) България дори не е сред първите 10 държави в света с този вид почви.


Заключение

Твърдението, че в България се намират 3% от 5-те процента най-плодородни земи в света, е НЕВЯРНО. Като определени за най-плодородни почви, черноземите са сравнително разпространени у нас, но страната ни съвсем не е на първо място, а още повече плодородността на почвата не е постоянна величина. В отговор до БНР от "National Geographic" България информират, че "подобно сензационно научно заключение не е достигало до редакцията на списанието".

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени