Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

Иво Емануилов
Снимка: Личен архив

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група.

Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ съгласно Законодателния акт на ЕС за изкуствения интелект.
Кодексът ще обхваща критични области като прозрачността, правилата, свързани с авторското право, идентифицирането и оценката на риска, намаляването на риска и вътрешното управление на риска.

"Това е най-общо са модели за изпълнение на широк набор от отделни задачи, като те обикновено се обучават въз основа на много големи количества от данни чрез най-различни методи, а и се пускат на пазара също по най-различни начини, включително чрез директно изтегляне буквално от всеки един гражданин" - обясни пред БНР-Радио София Иво Емануилов – ръководител на Лабораторията за експериментално регулиране и цифрови политики на института. - Службата по изкуствен интелект в рамките на Европейската комисия следва да насърчава и да улеснява изготвянето, прегледа, адаптирането на такива кодекси за добри практики, като взема предвид, разбира се и международните подходи, които към момента са малко в тази конкретна област."

Първата пленарна сесия за създаване на Кодекса за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (GPAI) е днес , 30 септември, от 15:00 до 16:30 ч. централноевропейско време. За разработването му са поканени широк кръг заинтересовани страни, в т.ч. представители на академичните среди, независими експерти, индустрията, неправителствения сектор.

Институт GATE в качеството му на Първия център за върхови постижения в областта на големите данни ИИ в Източна Европа ще се включи като представител на научноизследователската общност с интердисциплинарна експертиза в областта на правото и компютърните науки с принос към работата на групите по прозрачността, правилата, свързани с авторското право и идентифицирането и оценката на риска.

Това ще се случи и в рамките на  GATE ERPL -  най-новата Лаборатория на института за експериментално регулиране и цифрови политики, иновативна възможност за интердисциплинарно разработване и тестване на технологии (sandbox), както и създаване на прототипи и моделиране на нови правни и етични решения.

Очаква се Европейската комисия да финализира Кодекса за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (GPAI) до април 2025 г. – година след влизането в сила на Законодателния акт за ИИ през август 2024 г.

Как институт GATE ще допринесе със своята експертиза за създаването на Кодекса? - Катя Василева разговаря с Иво Емануилов.
Чуйте.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени