Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Бачев: Иран няма да действа самостоятелно, част е от коалицията с Русия и Китай

"САЩ като стратегия имат нужда от преплитане, за да поставят Русия да избере, кой фронт ще поддържа"

| Интервю
Станислав Бачев
Снимка: БГНЕС

Иран няма да отвърне на удара, защото не действа самостоятелно, част е от коалицията с Русия и Китай. Каквото и да последва ще бъде на фона на общи действия, каза политологът Станислав Бачев в интервю пред БНР.

В предаването "Нещо повече" той обясни, че е необходим анализ на събитията като цяло и "да се прави разлика между ръководството на Израел и евреите, защото в Иран има около 10 000".

"Ставаме свидетели на унищожаване на цялата международна система, изградена след Втората свето война. Израел показа, че ООН като организация е изчерпана като функции да регулира международните отношения. Докато тече Общото събрание на ООН, е ударът върху Насрала, сигналът е даден от ООН", каза политологът.

"Извършва се геноцит, конфликтът надскача онова, което ние разбираме като финансово-икономическо ниво на противопоставяне и е изведен на духовно и цивилизационно ниво. Вчера и днес израелската авиация нанася целеви удари по сунитския квартал в центъра на Бейрут, освен шийти, каквите са Хизбула, се целят в сунитите. Трябва да се разчете този сигнал. И това да даде сигнал на арабския свят, който е разделен и действа по логита на парите, а на на кръвта и вярата", коментира Бачев.

И допълни:

"Беше ясно, че Израел ще отвори трети фронт, Израел играе играта на САЩ, докато те гарантират неограничената подкрепа на Израел. Намираме се в необявена световна война с два активни фронта - украинския и близкоизточния, иранския. САЩ като стратегия имат нужда от преплитане, за да поставят Русия да избере, кой фронт ще поддържа."

Израелската авиация нанесе масирани удари в ЙеменИзраелската армия: 20 високопоставени членове на "Хизбула" са убити заедно с лидера Хасан Насрала

Според него арабската общност е разделена, но "САЩ не са осмислили, че в момента, в който арабският, ислямският, свят бъде обединен, означава края на държавата на Израел".

Бачев прогнозира ескалация и възможност Хизбула да се снабди като хутите със хиперзвуково оръжие, което ще доведе до ескалация и "ефекта на пеперадута".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени