Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Цекулова: До края на 2024 се надяваме да има обществена поръчка за проектиране на детската болница

| Интервю
3
Горна баня, теренът за Национална детска болница
Снимка: Елена Бейкова

Теренът на Националната детска болница в Горна баня продължава да се разчиства и не е разчистен както обяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на септември. Това показва проверка на място на репортер на БНР.

"Всичко е съборено, но не всичко е разчистено. До преди час там имаше 2 багера и събарят подземните нива на една от трите съборени сгради", каза репортерът в предаването "Нещо повече".

Националната детска болница трябва да е готова до август 2028 година, но вече има съмнения, че сроковете ще бъдат спазени.

Горна баня, теренът за Национална детска болница

Все още има неизвестни около броя на клиниките и отделенията, както и дали ще има детска психиатрична клиника, клиника по нуклеарна медицина, генетична лаборатория и др. Месец след крайния срок още няма готова структура на болницата.

Горна баня, теренът за Национална детска болница.

"До края на годината се надяваме да се завършат допълнителните доклади по функционалната програма и доклада за оборудване и обзавеждане, за да започне обществената поръчка за проектиране и строителство. Трябва да се вземат политически решения, какво ще се случи зависи от политиците, които ще влязат в Министерство на здравеопазването след изборите и от стабилността на политически решения", каза в интервю пред БНР Надежда Цекулова, говорител на Обществения съвет на Националната детска болница.

И припомни, че консултантската компания е трябвало да изпрати докладите в МЗ до 23 септември.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна