Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция.

Големият фактор за нарастването през последния месец е промяната в икономическата ситуация в САЩ, каза пред Радио София Георги Вулджев - главен редактор към Експертен клуб за икономика и политика, и лектор във Академия за лични финанси.

„Най-вече промяната в паричната политика на тамошната Централна банка. След като няколко години поддържаше много високи лихвени проценти, Централната банка сега започва да прави обратното – да сваля лихвените проценти“, коментира Вулджев.

По думите му, намаляването на лихвените проценти води до отслабване на долара и отслабване на доходността на получаваните ценни книжа на САЩ като лихвен процент, който да изплащат.

„Това прави златото по-привлекателно. Това е една добре установена връзка между тези два типа активи – доларовите държавни ценни книжа и златото от друга страна. Обикновено, когато долара отслабва и лихвата на държавните ценни книжа на САЩ пада, златото се представя по-добре“, каза Георги Вулджев.

Той добави, че през последните години се наблюдава нарастващ интерес от страна на националните банки в цял свят към златото, което до голяма степен се дължи на променената международна ситуация, особено след инвазията в Украйна.

Цената на златото има още капацитет за нарастване, смята Георги Вулджев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени