Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват връзка в Министерството на културата по схемата "Разград"

Близо 1 млн. лв. са източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян

| обновено на 01.10.24 в 17:57
2
Снимка: Радио Пловдив

Прокуратурата разследва евентуална връзка в Министерството на културата за източените пари от театрите по схемата „Разград“. Това стана ясно на днешното съдебно заседание в Пловдив, на която програмистът Петко Писков от Пазарджик,  сочен за мозък на схемата, остава в ареста. 

Почти  един милион лева (937 889) са откраднатите от Разградския филхармоничен театър пари, отклонени от група съучастници, над които се предполага, че стои директорът му Левон Манукян. Той и още трима замесени бяха арестувани преди няколко дни в Пловдив.  Самият Манукян вече е освободен под парична гаранция от 50 000 лв.

Разследването обаче поема в по-дълга посока – към Министерството на културата, проследява се дали източваните пари са отивали някъде още по-нагоре по веригата, но засега няма установен краен получател, съобщи прокурорът Галин Гавраилов. 

До това развитие се стига след пълните признания на Левон Манукян, който е разказал, че на среща в София служител от това министерство му е посочил програмистът Петко Писков, обслужвал административно и счетоводно и двата театъра – в Разград и Смолян. 

Схемата е била „проста, но брутална“ – над 60 души са били наети фиктивно на трудови договори, без да работят реално. Те нямат нищо общо със сферата на културата и изкуството – каза прокурор Гавраилов. 

Само за няколко дни „работа“ от този 17 септември обаче те са получили преведени заплати от по 25 – 30 000 лв. всеки. След това са връщали парите с малки отстъпки за тях самите на посредници, срвързани с арестувания програмист, гласи обвинението. 

41  от фиктивно наетите са били в разградския театър, за които има доказателства. Останалите 20 и повече са от Смолянския Родопски драматичен театър, но към там засега няма повдигнати обвинения, все още се събират доказателства, уточни прокурор Гавраилов.

Финансовите "мулета"  са давали данните си на единия от групата, която ги е препращал към третия задържан – програмистът Петко Писков. В средата на септември той сключва договор с театъра за административно обслужване на документацията по ТРЗ (Труд и работна заплата), изготвяне на документи и др. Неговата фирма е договорила същите дейности и с Родопския драматичен театър в Смолян.

В средата на септември тази година директорът на театъра Левон Манукян е подал заявка до Министерството на културата за изплащане на допълнителни възнаграждения, включително и на новоназначените фалшиви "служители". 

Така, в рамките на 3 дни - от 17.09 до 19.09.2024 г., на всеки от тях са преведени по сметки заплати в размер на около 25 000 лева на човек или общо почти 938 000 лева.

След това посредникът изтеглил парите от сметките им, като на част от хората държал банковите карти, а останалите лично са му предавали преведените суми. Според договорката за тях са оставали само парите за социални осигуровки.

На 26 септември 2024 г. двама от фиктивните служители се уговориха с другия посредник от групата да му връчат парите си в района близо до Пловдив бензиностанция - по 25 000 лева за всеки от тях. На мястото на срещата всички са били арестувани от пловдивските криминалисти от отдел "Икономическа полиция". 

При обиска на задържаните са открити списъците с хора, назначени в театрите в Разград и Смолян. Иззети са множество банкови карти на фалшивите служители, както и голяма сума пари - около 125 000 лева. Оказа се, че и този посредник е фиктивно назначен в разградския филхармоничен театър. 

На следващия ден, 27 септември, са извършени претърсвания в театрите в Разград и Смолян, иззети са счетоводни документи и множество компютърни системи. Сега е арестуван и директорът на разградския театър Левон Манукян и компютърният експерт, оформил измамите - 40-годишният Петко Писков от Пазарджик. 

По публикацията работи: Севдалин Палаузов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени