Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа доставка на газ за България от терминала в Александруполис

Снимка: bulgartransgaz.bg

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще присъства днес на първата доставка на природен газ за България, която ще се осъществи през новия терминал за втечнен газ в Александруполис. Търговската експлоатация на съоръжението е факт от 1 октомври, а страната ни е собственик на 20 процента от проекта, който диверсифицира доставките на синьото гориво не само за страната ни, но и за Югоизточна и Централна Европа.

Държавната газова компания "Булгаргаз" има резервиран капацитет от 1 млрд. куб. м. годишно за 10 години напред на терминала, а първата доставка ще е днес. 

"Булгаргаз" обяви търгове за доставки на още четири танкера, като се предвижда по един товар на месец от ноември до февруари догодина следващата година. Втечненият природен газ ще е част от енергийния микс и ще гарантира сигурността на газовите доставки за предстоящия зимен сезон“.

Съоръжението с най-съвременна технология е с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубически метра годишно. 14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел, ангажирали са почти целия капацитет на терминала поне до 2030 година. Терминалът е свързан с газопреносната система на Гърция, а от там и с връзката Гърция – България. Доставки могат да бъдат осъществявани за България, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна на изток, както и за Унгария и Словакия на запад. 

А решението от 2020 година България и "Булгартрансгаз" да станат акционери с 20% дял е стратегическо, предвид възможността за доставки както от САЩ, така и от Катар, Египет и други производители. Част е и от стратегията страните от Югоизточна Европа да се откажат от руския газ.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени