Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата група евакуирани кипърци от Ливан пристигна в Ларнака

Летище "Рафик Харири" в Бейрут.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата група кипърски граждани, евакуирани от Ливан, кацна днес в ранния следобед на летището в Ларнака с транспортен самолет на гръцките военно-въздушни сили. В рамките на плана за масова евакуация на чуждестранни граждани от района на военните действия. Кипър има възможност на този етап да приеме около 7000 души, според външното министерство.

38 кипърци пристигнаха от Бейрут на борда на гръцкия военен транспортен самолет, съобщи говорителят на външнополитическото ведомство Теодорос Гоцис.

Желание да се евакуират първоначално са изразили 105 души от живеещите в Ливан около 1000 кипърски граждани.

За останалите в рисковата страна кипърци, които най-накрая поискат да я напуснат, ще се използва търговски полет на частна авиокомпания, нает от правителството на Кипър, който ще може да приеме и други граждани, каза още говорителят.

Редовните полети от Тел Авив до Кипър, които са 14 на ден, са запълнени в момента до 95%, по данни на компанията, управляваща двете летища на страната. За трите полета на ден от Бейрут, които се изпълняват от ливанска и кипърска авиокомпании, билети няма до края на месеца.

Чрез активирания от вторник вечерта специален национален план за действие при масова евакуация /Estia/ Кипър има възможност да приеме на този етап около 7000 чуждестранни граждани, а по максималния сценарий броят на хората, които искат да напуснат Ливан, е около 100 000 души, заяви говорителят на кипърското МВнР.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени