Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Аделин Иванов за деформациите на краката от неудобните обувки

Доц. Аделин Иванов
Снимка: болница Токуда

Есента е времето, когато сменяме обувките, за да се предпазим от студа и дъжда. Много често в името на модата и красотата правим и компромис с това, което носим на краката си. 

Неудобните и неподходящи за нас обувки могат да причинят не само временно неудобство, а и сериозни деформации в областта на ходилото. 

За кокалчетата на краката разказва доц. Аделин Иванов, хирург в Клиниката по ортопедия и травматология на болница Токуда в София:

"Това е едно често срещано заболяване в предния ходилен отдел и появата на костни формации известни като кокалчета.

Причините са и структурни, има и известна доза наследственост, защото се наблюдават понякога и в тийнейджърска възраст. Често е придружено от плоскостъпие, повишена еластичност на връзките на ставите, понякога се появява при някои системни болести като ревматоиден артрит, което е вторична деформация, каза за БНР доц. Иванов.

"По статистика 20% от хората до 65 годишна възраст страдат от този проблем, а над 65 години процентът е 30%, като по-често страдат жените, заради носенето на тесни и високи обувки.

Деформацията може да бъде профилактирана в началото с пръсторазделители, с нощни шини, но те не коригират деформацията, те само забавят прогресията.

Болката е повод да се обсъжда вече и оперативно лечение. Над 100 вида са оперативните интервенции в зависимост от особеностите на ходилото и доколко е напреднала деформацията, но специалистите по хирургия на ходилото са точните лекари, които ще определят хода на лечението, допълни доц. Иванов. 

Той препоръчва през есенно - зимния сезон да се носят по-широки обувки и които имат мека подметка, за да не се притиска предния ходилен отдел и за да не се предизвиква появата на подобен тип деформации. 


Още по темата слушайте в интервюто на Мая Данчева с доц. Аделин Иванов в ''Минути за здраве''.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени