Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици представят авторски филми на климатична тематика

| Интервю

Авторски филми, създадени от български ученици, ще бъдат представени лично от тях в 3 български града – Троян, Ловеч и Видин. Това ще стане тази есен в рамките на инициативата "Научи, разкажи, заснеми. Климатът и екологията се срещат с изкуството".

Координаторът на инициативата за България от Сдружение "Арте Урбана Колектив" Ралица Асенова съобщи пред БНР, че много деца са проявили интерес.

"Инициативата започна още през май, когато направихме прожекции в трите града на късометражни филми, свързани с темата за околната среда, климатичните промени. Направихме тематични работилници с ученици от съответните населени места. След като този период премина, част от тези ученици бяха поканени за тематични кино лагери през лятото, за които кандидатстваха, и съответно между 10 и 12 млади хора от тези населени места се включиха. В продължение на 5 дни работиха по своите филми. Целта беше да изразят проблем или екологична тема, свързана с тяхното населено място, т.е. през опита с гледането на филми да преминат до опита на правенето на филми и те самите да се превърнат в автори, режисьори, да запишат звук, да направят всичко творческо по своя филм", разказа тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Според нея цялостното преживяване е нещо ново и обогатяващо за децата.  

Утре събитието предстои в Троян. Денят е посветен на изкуствата и екологията, отбеляза Асенова и посочи, че сутринта децата между 5 и 7 години ще могат да се включат в прожекция и тематична работилница. След това ще бъде представянето на филма на учениците от Троян - "132 дървета". А вечерта ще завърши със спектакъла "Дългият път към звездите".

Каним всички да ни гостуват, а входът е свободен, каза Ралица Асенова.

Събитието предстои на 14 октомври във Видин, а на 15 ноември – в Ловеч.

Цялото интервю на Юлияна Корнажева с Ралица Асенова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени