Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В северен Пакистан живеят бели хора, не са мюсюлмани и имат своя бит и вярвания"

Ноеми Миятева: В долината Калаш има 2500 души с гръцки корен

| Интервю
Снимка: Pixabay

Това, което хората знаят за Пакистан не е същото, като в Северен Пакистан, високо в планините са бели хора и не са мюсюлмани, живеят в отдалечени долини и имат своя бит, култура и племенни вярвания, сподели ви интервю пред БНР Ноеми Миятева, която сама е организирала екскурзията си и сама е пътувала в северен Пакистан.

"Интересувам се по принцип как живеят хората от културна гледна точка, не толкова музеи ме вълнуват, колкото бита им.  Ходила съм на други места, но в Пакистан исках да видя специално два етноса – калашите и  хората в долината Хунза", разказа впечатленията си тя в предаването "Хоризонт за вас".

Няма родни туристически агенции, затова тя сама си намира местна агенция, пазари се за цената и пътува сама.

"Лесно се стига през Истанбул. Кацнах през нощта и ме взе екскурзовода и тръгнахме през долината Калаш, пътувахме 16 часа. В северен Пакистан почти ням асфалт. Преспахме в град с университети, където има хотел и на другия ден през малки селца тръгнахме към планината през скалисти пътеки", допълва за пътуването си тя.

Джипът с багажа се движил по изключително тесни пътеки и на моменти двете колела висяха над пропастта, спомня си за опасностите Ноеми Миятева.

"В долината Калаш, която от 1947 година е част от Пакистан, има около 2500 души и те са с гръцки произход, доказано е, че са наследници на Александър Македонски. В езика, дрехите, песните се виждат гръцки корени", убедена е пътешественичката.

Там тя отсяда в къща за гости и с хазяите си говори на английски.

"В тази долина има 7 училища  и децата учат заедно - момчета и момичета. Имат местен език, а не официалния урду", сподели Ноеми.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени