Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 нови военни лекари получиха своите дипломи и първо офицерско звание

Снимка: БТА

На тържествена церемония пред ВМА в София 18 нови военни лекари, завършили обучението си, получиха своите дипломи и първо офицерско звание. По време на церемонията президентът Румен Радев прие почетния строй и връчи дипломата и пагоните на курсанта - първенец Мелани Пиргова. Държавният глава отправи приветствие към випуска: 

“Днес вие поемате по вашия професионален път самостоятелно, но аз съм убеден, че през цялата си професионална кариера вие ще черпите сили от заветите на вашите командири и преподаватели”, каза Радев, който се обърна с думи на признателност към ръководството на ВВМУ, на Военна академия и МУ-Варна за проявената от тях национална отговорност:

“Защото само преди 7 години, когато европейската архитектура за сигурност изглеждаше непоклатима, когато никой не можеше да си представи, че в сърцето на Европа ще се води пълномащабна война и всеки ден ще загиват хиляди хора, те имаха далновидността да създадат вашата специалност, да направят така, че днес, в една рязко влошена среда за сигурност, ние имаме вас, да имаме възможността да нарастват способностите за медицинско осигуряване на въоръжените сили”.

Началникът на ВВМУ "Никола Вапцаров", флотилен адмирал, професор, доктор на военните науки Боян Медникаров поздрави курсантите:

“Изправени сте пред едно от най-важните предизвикателства - да се грижите за здравето на онези, които са призвани да защитават нашата родина. Българската армия ще разчита на вашите знания, на вашите умения и сърце. Вашата роля ще е не само медицинска, а ще бъдете и опора, надежда и стабилност за вашите колеги в най-трудните моменти”.

На церемонията общо 18 младежи бяха произведени в звание “лейтенант”. Това е вторият випуск военни лекари, завършили шестгодишен курс на обучение по тристранната програма на Военномедицинска академия, висшето военноморско училище “Никола Вапцаров” и медицинския университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов”



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна