Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: Пресцентър АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата.

Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България и в Югоизточна Европа през 1974 г.

Денят на отворени врати, който има дългогодишни традиции в АЕЦ "Козлодуй", вече 30 години дава възможност на хората да научат повече за българската атомна централа и нейната ключова роля за националната енергетика, както и за приноса ѝ в постигането на целите за климатична неутралност.

В обиколката на производствената площадка бяха включени командните и машинните зали на 5 и 6 блок, както и пълномащабният симулатор за блокове с реактори тип ВВЕР-1000, предназначен за специализирано обучение на ядрените оператори.

През целия ден опитни експерти от АЕЦ "Козлодуй" разказваха за безопасното, надеждно и с практически нулеви въглеродни емисии електропроизводство. Много информация гостите получиха и от подготвените за тях видеофилми и печатни издания, заедно с фотоизложбата "50 бележити дати в историята на Първа атомна", събрала архивни кадри с основни моменти от развитието на централата през годините.

Силен интерес сред малки и големи отново предизвикаха измерванията на параметрите на околната среда, извършвани в реално време с мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг, и атрактивните демонстрации на огнеборците от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението – АЕЦ "Козлодуй".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени