Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Киров: Пролетната реколта е трагична, зърнопроизводители продават на ниски цени

Есенните култури са в норма, заради валежите

Трагично е състоянието с пролетните култури слънчоглед и царевица в Бургаско, заяви председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е горещото лято и сушата. 

Ето каква е и равносметката за изминалия сезон:

Есенната реколта е по-добра, защото имаше влага, уточни Николай Киров. Ниските цени на реколтата и големите разходи изправят земеделците пред много тежка ситуация:

Нямаме избор, продаваме на ниски цени. Разходите ни са една идея по-високи от миналата година. Всички запаси на земеделците са изчерпани и са изправени пред една много тежка ситуация.“

Единствено зърнопроизводството в момента е на положително салдо, всичко друго се внася, уточни Киров:

„Само този стълб остана. Той носи приход на държавата.“

Кризисният фонд на Европейския съюз отпусна 10 млн. евро помощи за българските земеделци, но те са крайно недостатъчни, коментира председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите. Това са 20 млн. лева, а само царевицата и слънчогледа са около 15 млн. декара:

„Това е по един лев на декар? Какво е това – нищо! Според европейското законодателство, държавата може да подпомогне зърнопроизводителите до 200% или с още едни 60 млн. лева. Но засега няма изгледи държавата да го направи. Ще се водят преговори!“

Припомняме, че днес предстои среща между земеделци и министрите на земеделието и на финансите относно втория транш на т.нар. „украинска помощ“, който трябваше да се преведе на стопаните до 30 септември. 

Стана ясно, обаче, че парите ги няма. Зърнопроизводителите са в стачна готовност, ако не успеят да съгласуват исканията си с ресорните ведомства.

Чуйте повече в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна