Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни

Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни на територията на общината, с което изхранването на децата от 9 месеца до три години ще се намали с близо 50 процента. 

В момента цената на тристепенното меню варира между 5 и 6 лева. Мярката ще влезе в сила от следващата година. 

Предложението на кмета Петър Кулински бе прието от общинския съвет, след като родители недоволстваха, че плащат двойно по-високи цени  за услугата, в сравнение с останалите градове в страната:

"Ето защо ние разработихме и наредба за дофинансиране на детската млечна кухня за деца, отглеждани в домашни условия на територията на община Пазарджик, като целта на тази наредба е трайно, подчертавам - трайно, а не еднократно, да се подпомогнат младите семейства, осигурявайки една здравословна, питателна, разнообразна храна на една достъпна цена. Конкретният размер на ежедневната помощ следва по примера на социалния патронаж да бъде определен с отделно решение на Общинския съвет. Ние в момента сме правили разчети за дофинансиране в размер до 3,50 лева на храноден на едно дете, така, че крайната цена за родителите да бъде от порядъка на 2,50-2,70, което ще бъде една разумна и достъпна дневна цена за първо, второ и трето", каза кметът на Пазарджик Петър Кулински.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна