Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват проявите, посветени на Празника на Брезник

Фотоизложба дава началото на проявите, посветни на духовния празник на Брезник. С решение на местния ОбС, той се отбелязва на 14 октомври - денят, в който православната църква почита Св. Петка.

"Чудото и тайните на граовските лековити кладенчета, бунари и чешми" – така е озаглавена фотоизложбата, чийто автор е краеведът Аниела Асенова. Експозицията включва снимков материал и данни от изследователската работа на Асенова, която за нуждите на проучването си е обходила голяма част от брезнишките села. Изложбата ще бъде открита днес в 17.30 ч. в местното читалище „Просвещение”. 

Празничните прояви продължават и в следващите дни. На 11 октомври ще има театрална работилница с участието на директора на пернишкия театър Екатерина Кънчева и актрисата Таня Тошева, а на 17 октомври ще бъде представена книгата на Румен Иванов „Памет за Брезнишка и Трънска околия 1878- 1944г.”. 

Кулминацията на честванията е на 14 октомври, когато ще бъдат отслужени света литургия и празничен водосвет и ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие. В същия ден ще има възстановка на автентичната брезнишка чаршия с характерите за онова време дюкяни и дефиле на деца, облечени в носии от 19-ти и началото на 20-ти век.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна