Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регулаторен орган нареди на водоснабдителните фирми в Англия и Уелс да върнат на клиентите си 158 млн. паунда

Снимка: Pixabay

На фирмите за водоснабдяване в Англия и Уелс беше наредено - заради лошо обслужване, да върнат около 158 милиона паунда на клиентите си чрез по-ниски сметки.

Надзорният орган Ofwat каза, че отстъпките от сметките за домакинствата и бизнеса ще бъдат направени през 2025-2026 година. Разпоредбата е заради пропуснати ключови цели за замърсяване и течове.

Екоактивисти поставиха под съмнение въздействието на мярката на регулатора, тъй като това е четвъртата поредна година, в която компаниите трябва да възстановяват средства на клиенти. 

Индустриалният орган Water UK каза пред Би Би Си, че компаниите са направили подобрения в повечето мерки и са се ангажирали да подобрят представянето си.

Регулаторът Ofwat оценява представянето на 17-те най-големи компании за водоснабдяване и отпадни води в Англия и Уелс всяка година по отношение на ключови цели, за проблеми като преливане на канализацията, прекъсвания на доставките и течове на вода. 

За втора поредна година нито една компания не постигна най-висок рейтинг, въпреки че четири компании показаха подобрение спрямо миналата година.

Най-сериозно от наказателната мярка е засегната най-голямата компания Thames Water, която ще трябва да изплати на клиентите си 56,8 милиона паунда. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна