Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ отрече да предоставя на ЕС некоректни данни за чистотата на въздуха у нас

Снимка: Георги Нейков, БНР

Министерството на околната среда и водите отрече обвинението, че укрива данни за чистотата на въздуха в градовете.

Съобщението идва, след като по-рано днес в публичното пространство беше изнесена информация от два независими източника, че Националната система за контрол на качеството на чистотата на въздуха е компрометирана.

 От екологичното министерство са категорични, че пунктовете за мониторинг са разположени съгласно изискванията на европейската директива от 2004 г. за качеството на атмосферния въздух.

Събраните данни ежегодно се докладват на Европейската агенция по околната среда и досега не са получени забележки или препоръки, свързани с местоположението на пунктовете, се казва съобщението.

Междувременно по-рано днес пловдивският адвокат Димитър Площаков, който е първият гражданин, завел дело за обезщетение срещу Министерството на околната среда и водите за понесени от него и семейството му вреди заради мръсния въздух, заяви:

"Националната ни система за контрол на качеството на атмосферния въздух е компрометирана. Компрометирането на тази система се извършва чрез поставянето на автоматичните измервателни станции на места, които не са нормативно регламентирани".

Независимо от анализа, направен от адвокат Площаков, екологичното сдружение "За земята" днес също публикува информация, в която се твърди че от Министерството на околната среда и водите в продължение на години са крили от обществеността, че системата за измерване на въздуха в София е компрометирана и не отчита коректно замърсяването, въпреки че са разполагали с данни за това.

Информацията става публично известна, след като сдружението печели дело за достъп до обществена информация.

В доклад, изготвен през 2022 година, е записано, че автоматичните измервателни станции в "Младост" и "Павлово", които са двете транспортно ориентирани автоматични измервателни станции в София, не отговарят на изискванията, защото са разположени далеч от пътното платно.

По този начин те показват по-ниско от реалното ниво на замърсяване с азотен диоксид.

Концентрацията на фини прахови частици е сред най-сериозните фактори за повишената смъртност от сърдечносъдови и белодробни заболявания у нас, припомня адвокат Димитър Площаков:

ветовната здравна организация докладва, че за 2019 година в България има настъпили над 10 863 случая на преждевременна смърт вследствие некачествен атмосферен въздух", каза той. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени