Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на водещи поддръжници на Украйна в Рамщайн е под въпрос, Байдън отмени пътуването си

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Под въпрос е срещата на водещите поддръжници на Украйна, която трябваше да се състои тази седмица в Германия, след като президентът на Съединените щати Джо Байдън отмени пътуването си.

Байдън остана в своята страна, за да координира приготовленията за урагана "Милтън", който се придвижва към крайбрежието на щата Флорида и се очаква да сблъска със сушата по-късно днес. На над милион местни жители получиха нареждане за евакуация заради природната стихия, ветровете на която се движат със скорост около 270 км/ч.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че се отнася с разбиране към решението на американския президент да отложи визитата си, както и каза, че очаква тя да бъде насрочена за друга дата, предаде Ройтерс.

Отмяната на посещението в Германия представлява удар по плановете за среща на върха в Рамщайн на доставчиците на оръжия за Украйна, която имаше за цел да подчертае непоколебимата подкрепа за Киев, посочват от агенцията.

По план - срещата в Рамщайн трябваше да започне с изказване на Байдън, последвано от изявления на украинския президент Володимир Зеленски и на канцлера Олаф Шолц.

Пред общо 20 лидери Зеленски трябва да представи своя "план за победа", който според него описва ясни и конкретни стъпки за справедлив край на войната.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени