Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СО: Полагаме максимални усилия за справедливи възнаграждения в градския транспорт

Снимка: Ани Петрова

Столичната община полага максимални усилия да осигури справедливи възнаграждения и по-добри условия на труд за служителите в сектора на градския транспорт, се посочва в позиция на общината заради предстоящия протест на синдикатите.

От там заявяват, че днешната демонстрация не отразява реалните усилия и конкретните мерки, които вече са предприети и призовават за мирен протест.

От Столичната община припомнят, че тази година заплатите в сектора са увеличени с 15% и определят това като ясен сигнал за намерението на местната власт да подкрепи работещите в транспорта. За последните 6 години средната заплата в дружествата е нараснала с между 130 и 150%, като брутното възнаграждение на водачите вече е между 3700 и 4700 лева. 

Освен това, общината активно работи по въвеждането на бонусната система. Тя ще бъде обвързана с постигнатите резултати и крайният срок за нейното въвеждане е до края на годината, а не 1 октомври, както настояват протестиращите. Този срок е съгласуван със синдикатите и отговаря на техните изисквания, уточняват от общината. В позицията се посочва още, че са отпуснати допълнителни 21 милиона лева за погасяване на стари задължения на транспортните дружества, за да се стабилизира секторът. Освен увеличените заплати, е започнала и програма за обновление на автопарка със закупуването на 500 нови превозни средства. 

Посочва се още, че кметът на София Васил Терзиев вече е разговарял със синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа" и е потвърдил ангажимента на общината да продължи с въвеждането на бонусната система и останалите мерки за стимулиране на служителите. От общината призовават синдикатите да не се поддават на политическо напрежение и предизборни манипулации и протестите да останат мирни.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени