Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 559

Турнето

Тони Тонев (вляво) и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 559 "Трамвай по желание" среща своята публика с винаги изненадващия актьор Тони Тонев.

Тони е фамилно обременен с театралното изкуство – баща му Васил и майка му Ружа, чехкиня по произход, са познати от столичната и извънстолична сцена в България. Самият Тони е роден в Пловдив и пътят му в изкуството тръгва в живописта. Но нелепа ситуация води до изключването му от Художествената гимназия и от това печели театърът.

Още в дебютните си години, след като завършва ВИТИЗ и преминава през кратко митарство в Хасковския театър, Тони попада в благодатната среда на родния Пловдив. Годината е размирна – 1989-а. Пред взискателната и граждански оживена местна публика е поставена пиесата на Стефан Цанев "Ивайло" – ярка притча за властта и препратка към Тодор Живков и неговото обкръжение. Съдбата изпраща младия Тони в подбрания за спектакъла актьорски кръг и Борис Панкин прави запомнящо се представление.

Нататък в своето творческо и житейско турне Тони Тонев участва в неизброими проекти в страната и зад граница. Паметни са професионалните му сработки с режисьори като Вили Цанков, Асен Шопов, Никола Петков.

Актьорът, който в различни периоди е също художник, музикант и радиоводещ, изповядва разбирането, че когато определени хора се срещат, това не е, защото "светът е малък", а защото съществуват непреодолими магнитни линии, предназначени за привличане на творчески натури. Така той обяснява необикновените си срещи в различни точки на света с личности като Николай Гяуров, Никита Михалков, Жан-Пол Белмондо.

Сякаш в унисон с чудноватата си биография, дълбоко в своя род Тони е потомствен барон – негов предтеча по майчина линия е бохемският аристократ Фон Руженберг.

С тези и още безчет чудати истории Тони Тонев изпълнява своето безспирно турне из сцените на театъра и улиците на живота.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени