Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на градовете и регионите в Брюксел

Кохезионна политика, разширяване, решаване на проблемите на място

Еврокомисар Елиза Ферейра
Снимка: ЕК - Джон Тис

Всяка седмица в Брюксел се провеждат по няколко големи европейки събития, като тук изобщо не се взимат предвид редовните сесии на комисиите в Европейския парламент.

Тази седмица в Брюксел преминава под знака на градовете и регионите, защото под мотото Empowering communities (Давайки повече власт на местните общности) тече най-голямото събитие, свързано с политиката на сближаване – Европейската седмица на градовете и регионите.

Това е 22-рото издание на форума, който тази година се провежда в особено време – на прага на новата Комисия, с наскоро избран Европейски парламент. Реално погледнато, това е последното голямо събитие на дамата, която вложи много усилия и сърце в кохезионните политики, еврокомисар Елиза Ферейра. Регионалното портфолио предстои да премине в „италиански ръце“, предвидено е за бъдещия италиански еврокомисарРафаеле Фито, който ще бъде и един от заместник-председателите на ЕК.

Европейската седмица на градовете и регионите се организира от ГД „Регионално и градско развитие“ на ЕК и Европейският комитет на регионите. Официално тя бе открита от еврокомисар Ферейра и председателят на Комитета на регионите Васко Кордейро. Тук ще е любопитно да споменем, че предишният председател на тази европейска структура с консултативни функции, съставена от кметове и представители на местната власт, Апостолос Цицикостас пък е бъдещият гръцки еврокомисар, като секторът му ще бъде свързан с туризма.

В настоящия програмен период (2021 – 2027) кохезионните средства съставляват почти една трета от целия бюджет на ЕС. Става дума за 392 милиарда евро.

Ако се огледаме (особено в държава като нашата, която е по-скорошен член на ЕС, но не само) – кохезионните средства са навсякъде около нас. Пътища, училища, детски градини, болници, саниране, градска среда, спортни съоръжения, та дори и концертна зала (историята е от Чехия – ще я разкажем скоро). Често не се замисляме колко много те са променили реалността и живота ни. Има една интересна платформа, наречена kohesio, в която може да се видят проектите реализирани с тези средства по държави и региони. Дават много храна за размисъл, ако ги разгледа човек.


Основните теми на форума винаги са били свързани с представяне на добри европейски практики и добри примери за използване на кохезионните фондове, както и бъдещето на тези фондове. Анализът показва, че ефектът от тези средства и логиката при тяхното разпределяне и използване трябва да са дълготрайни и че не е достатъчно само да се инвестира, трябва устойчивост и умения да се запазва и надгражда това, което е направено. Това е погледът напред. По отношение на напредъка – в новите държави – членки, които влизат в Евросъюза през 2004 или след това, БВП е бил около 50 процента от средните стойности за ЕС, а към днешна дата е достигнал 75 – 80 процента.

Друга важна битка в много (над 180) от европейските региони е с напускането на младите хора и „изтичането на мозъци“ – вътрешно европейската миграция се води от румънците, поляци и италианците, а посоката обикновено е Германия и Люксембург, както и Швейцария. В тази насока има нова инициатива, наречена Правото да останеш (The Right to Stay).

Важни акценти първите дни на форума, който продължава да края на седмицата, са участието на местните власти в процеса на взимане на решения – там, където са проблемите, да се търсят решения и процеса на разширяване. Под знака на 20 годишнината от „голямото присъединяване“ (the Big Bang enlargement) бяха изнесени много данни и сравнения.

„Това най-голямо разширяване на ЕС спомогна за развитието не само на новите тогава държави, но и на Съюза като цяло. За тези 20 години икономиката на целия Евросъюз е нараснала с 30 процента“ – обобщи Марек Возняк, ръководител на полската делегация в Комитета на регионите.

Първата сесия на съвета по традиция се провежда по време на Европейската седмица на градовете и регионите в пленарната зала на Европейския парламент.

„Присъединяването през 2004 г., както и последвалите през 2007 г. и 2013 г. бяха двустранни. В сегашната геополитическа ситуация е все по-ясна важността на завършването на процеса на присъединяване, за да може Европа да е наистина конкурентноспособна, разбира се, след като новите държави изпълнят всички критерии за членство“ – думи на Никола Доброславич, докладчик на Комитет на регионите за Западните Балкани и Турция).

Анте Грьотер, която е координатор на доклада за пакета по разширяване, включващ Украйна, Молдова и Грузия подчерта, че всички – настоящите членове на ЕС бъдещите такива и европейските институции, трябва постоянно да се развиват и подобряват своята дейност.

Очаквайте новини за Годишния доклад за градовете и регионите, както и за начина на разпределение на кохезионните фондове в следващия програмен период, след 2027 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: ЕК - Джон Тис и ЕКР

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени