Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Кунчев: До момента няма доказан случай на грип в страната

Снимка: БГНЕС

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и други респираторни вируси.

"Covid-19 в момента, и то този вариант - флирт, който причинява в момента доста заболявания и поне половината от случаите, които отиват при личен лекар за преглед са такива. Има, разбира се, и други риновируси и други респираторни вируси. Хубавото е, че не е много тежко протичането. Масово, над 80-90% от хората изкарват тия инфекции за 3-4 дни и се възстановяват бързо. При ковида продължава да го има, но не при всички този симптом на загуба на вкус, на мирис има и кашлица, която се задържа малко по-дълго неприятна суха", обясни доц. Кунчев.

Близо 350 хил. противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари. Това съобщи още главният здравен инспектор доц .Ангел Кунчев на обща дискусия на БЛС, неправителствения сектор и българските здравни власти.

Ваксините вече са доставени за част от общопрактикуващите лекари и вече се поставят, а до края на седмицата те ще достигнат до всички общопрактикуващи лекари, според заявените количества.

"През последните години отчитаме все по-голям интерес от страна на пенсионерите към безплатните противогрипни ваксини. Това е много добра новина, тъй като те са най-застрашени от тежко протичане на болестта и усложнения. Средно годишно около 2 хил. души в тази възрастова група губят живота си след усложнения от грип. С всяка изминала година ваксинационният обхват срещу грип нараства, като целта ни за 2024 г. е всеки пети човек от рисковата група на над 65- годишните да бъде ваксиниран.“, допълни доц. Кунчев. По препоръка на Световната здравна организация тазгодишните четиривалентни противогрипни ваксини включват следните щамове грипни вируси тип А – Victoria и Thailand и тип Б – Austria и Phuket.

Професор Нели Корсун, завеждащ лабораторията "Грип и остри респираторни заболявания" посочи кои ще бъдат грипните вируси през този сезон.

"Очакванията са да циркулират грипни вируси, които са сходни с тези, които са включени в състава на ваксината. Това са два субтипа от А вирусите, а именно Н1 N 1 с представител Виктория А, H3N 2 с представител А Тайланд, и два Б вируса - това са Б Виктория и Р Ямагата", поясни проф. Корсун.

От началото на месеца, откогато започва Националната програма за ваксиниране на лицата на и над 65-годишна възраст са поставени над 15 000 дози ваксина. И тази година имунизационната кампания срещу сезонен грип при възрастните хора стартира успешно, посочи д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването.

 Д-р Кремена Пармакова напомни, че противогрипните ваксини трябва да се поставят ежегодно, тъй като всеки сезон те са с различен състав, поради постоянно променящите се грипни вируси. Ваксината предоставя специфична защита към включените в състава й грипни щамове и развитието на тежкото заболяване от грип. Възможно е едновременно приложение на ваксините срещу грип с ваксината срещу пневмококови инфекции и ваксината срещу ковид.

"Количествата ваксини се съобразяват с първоначалните заявки, които получават притежателите на разрешението за употреба - фирмите, производители и доставчици на ваксини срещу грип", каза д-р Пармакова.

"Благодарение на националната програма за предпазване от сезонния грип за населението над 65- годишна възраст ваксинационното покрите у нас се увеличи значително. Преди стартът ѝ през 2018 г., само 2% от населението у нас си поставяше противогрипна ваксина. Данните от миналата година показват, че вече сме достигнали средните нива от 21% за Централна и Източна Европа. Това е изключително голям ръст и постижение за 5-годишен период. Само за последните 2 години броят на внесените противогрипни ваксини на българския пазар се е увеличил с 60%, а обхватът на националната програма за хората над 65 години е с впечатляващ ръст от 84%. Общият брой на внесените тази година противогрипни ваксини е 480 хил.“, сподели д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

По публикацията работи: Ерол Емилов Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени