Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори - 9 октомври 2024 г.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Призив за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители отправи президентът Румен Радев пред представители на институциите, отговорни за провеждане на изборите.

В срещата при държавния глава участваха министърът на вътрешните работи Атанас Илков, министърът, който координира подготовката за вота - Росен Карадимов, представители на Централната избирателна комисия и на Държавната агенция "Национална сигурност", както и главният прокурор Борислав Сарафов. 

"Сигналите и информацията за купуване на вот за предстоящите избори, с които сме заливане, включително такива пристигат и в президентството, дискредитират самата идея за демокрация и делегитимират институциите още преди да са избрани" - така президентът Румен Радев започна срещата с институциите, които отговарят за изборите.

Държавният глава повдигна въпроса за появилите се списъци с имена на хора с прякори, които участват в схеми за купуване на вот, и настоя нито един сигнал да не бъде оставен без отговор:

"Аз и обществото ни очакваме тази борба с купения и контролиран вот да не се свежда само до дилърите на гласове, да се обърне внимание и по-нагоре - на тези, които се ползват от техните услуги и които съответно раздават парите", посочи Радев.

Временно изпълняващият функциите на главен прокурор  Борислав Сарафов увери, че всички сигнали за изборни нарушения се отработват и не се допуска никакво забавяне, тъй като институциите осъзнават отговорността си, но предупреди:

"Ние ще работим по тези граждани, по тези хора така, като се изложи списъкът, но не можем да изкараме никого виновен преди да се събрали конкретни доказателства срещу него.

На днешно време всяко нещо се използва в рамките на предизборната политическа кампания и изготвянето на едни списъци би могло да бъде част от политическите оръжия, с които някой да злепоставя своите опоненти. 

Всичките ни действия трябва да бъдат в съответствие, пак повтарям, с принципите на правовата държава", каза Сарафов.

В МВР не са изненадани от много от лицата, включени в тези списъци, a и вече работят по тях, заяви вътрешният министър Атанас Илков, като на свой ред заяви:  

"Това до голяма степен затрудни нашата работа, защото тази информация до някаква степен изигра сигнален ефект към лицата, по които ние вече работим. Така че, със сигурност нашата работа ще бъде затруднена, надявам се да няма опорочени наши действия вследствие на тази публичност".

"Политическата криза няма да бъде решена, докато не се повиши доверието у българските граждани, а това зависи от действията на институциите" - с тези думи президентът Румен Радев закри срещата.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени