Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Джейхан Ибрямов
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева. 

Решението е окончателно.

Ибрямов е обвинен в търговия с влияние във връзка с обществени поръчки в Министерството на отбраната. 

Съдебният състав дискутира по-скоро около спорния въпрос имало ли е разрешение за неговото задържане и дали става дума за незаконен арест. Прочитът на съда е, че няма незаконен арест, тъй като, въпреки че председателят на парламента не е дала изрично разрешение той да бъде задържан, след като е разрешила да му бъде повдигнато обвинение, вече неговият имунитет и бил свален и по отношение на него са действали процедурите за обикновен граждани, и, след съдебен контрол, той е задържан под стража. 

Съдът потвърди изцяло определението на Софийския градски съд, че има опасност на свобода Ибрямов да извърши ново престъпление. Според съда, това се извлича както от високата обществена опасност на самото престъпление, така и на високата обществена опасност на самия деец, тъй като става дума за депутат с двоен имунитет - статут, различен от този на обикновените граждани. Имало и данни, че с парите, получени при спецакцията, е трябвало да бъдат купени гласове, а става дума за действия по време на предизборна кампания.

Пет вида специални разузнавателни средства са били използвани спрямо Ибрямов близо две седмици преди задържането му. Това се е случило с разрешение на заместник-ръководител на Софийския градски съд, въпреки имунитета на Ибрямов. Това стана ясно при разглеждането в открито заседание на жалбата на защитниците на независимия депутат.

Ключов въпрос по време на съдебното заседание беше - законно ли е бил задържан Ибрямов. Защитата му се позова т.нар. дело "Луканов" на Коституционния съд от 1992 година, според което при предполагаемо престъпление от лице с имунитет Народното събрание трябва да даде две разрешение - за повдигане на обвинение и за прокурорско задържане. В случая на Джейхан Ибрямов,  председателят на Народното събрание Рая Назарян не се е произнесла по искането за продължаване на задържнето му.  

Но според съдебния състав към 1992 година задържането под стража не е подлежало на съдебен контрол, а сега подлежи, както и арестът на независимият депутат. Затова и проблем със законността няма.

Що се отнася до престъплението, за което е обвинен - търговия с влияние, достатъчно данни има, смята САС. И не само - има  данни за други престъпления - като купуване на гласове, което, заради статута на Ибрямов - канидидат за депутат, го прави  и деец с висока обществена опасност. 

По време на заседанието от прокуратурата съобщиха и за свидетелски твърдения и данни за престъпление срещу личността. Първо беше цитиран член от НК, в който се говори за убийство, но  после от държавното обвинение се коригираха и обясниха, че споменаването на чл.115 е лапсус и става дума за данни за приготовление за за убийство. На кого - не стана ясно.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна