Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 28 души са убити, съобщиха палестинските власти

Училище в Газа е поразено от израелски ракети

Разрушени сгради в Хан Юнис, южната част на ивицата Газа, архив.
Снимка: АП/БТА

Най-малко 28 души са загинали при израелски удар по училище в ивицата Газа, съобщиха палестинските власти. А в Южен Ливан Израел продължава операцията срещу "Хизбула".

Училището, поразено от израелски ракети в ивицата Газа, е превърнато в убежище за разселени лица. Израел продължава да нанася удари в анклава, където подозира бойци на палестинската терористична организация "Хамас" все още да се укриват. Израелските сили за отбрана провеждат наземна и въздушна операция срещу групировката в северната част на Газа.
В същото време вниманието е насочено към Южен Ливан и израелските операции срещу проиранската групировка "Хизбула". Израелската армия твърди, че е ликвидирала двама висши командири на организацията. 

Изтребители са нанесли целенасочени удари по военни складове край Бейрут, но тази информация не е потвърдена.

Израел твърди още, че силите за отбрана са ликвидирали член на "Хизбула" в Сирия, който е предавал на ливанската шиитска групировка разузнавателни данни, свързани с нейни операции на Голанските възвишения.
По-рано американският президент Джо Байдън призова израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да бъдат сведени до минимум цивилните жертви, особено в жилищните райони на Бейрут.

Байдън същевременно потвърди подкрепата си за ударите по проиранската организация "Хизбула". Двамата са подчертали нуждата от възобновяване на дипломатическите усилия за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", се казва в изявление на Белия дом след телефонния разговор между двамата лидери.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна