Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на вирусните заболявания в Русе

Снимка: Pixabay

Ръст на вирусните заболявания през последните две седмици отчитат лекарите в Русе, а заедно с него се повишава и интересът към ваксинацията. 

Двойно са се увеличили регистрираните случаи на остри респираторни заболявания и на Covid-19 през последната седмица, съобщават общопрактикуващи лекари в Русе.

Голяма част от боледуващите обаче остават скрити за системата, тъй като не са направили лабораторни изследвания за установяване на вида заразен патоген и са се лекували у дома си симптоматично.

Тази година при общопрактикуващите лекари ще бъдат поставяни безплатно на възрастни хора над 65 години ваксини за коронавирус, за грип и новата - срещу пневмококови инфекции.

"Хубаво е през есенно-зимния сезон да се направи и тази ваксина. Хората много се притесняват от факта, че много ваксини ще се сложат и да не би нещо да им се случи на организма. Не, нищо няма да се случи.

Нашата имунна система е така устроена, че тя може да приеме много голямо количество антигени и да образува срещу тях антитела, така че няма никаква опасност, но трябва да се поставят в пълно здраве", каза д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория в Русе.

Тя посъветва родителите да потърсят детския вариант на пневмококовата ваксина, тъй като тя предпазва от усложнения на различни респираторни заболявания.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна