Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и Франция искат обяснение защо армията на Израел е обстрелвала позиции на силите на ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствата на Италия и на Франция настояват за официално обяснение от израелското правителство защо армията на Израел е обстрелвала три пъти днес и вчера позиции на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан.

"Враждебните действия на Израел срещу UNIFIL - Временните сили на ООН в Ливан - могат да бъдат определени като военно престъпление", заяви италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, чиято страна има 1000 "сини каски" в общо 10-хилядната мисия на световната организация, основана още през 1978 г. Крозето е категоричен, че обстрелът срещу UNIFIL не е бил по грешка.

В съобщение на командването на международните сили се казва, че в един от трите случая израелски танк е стрелял срещу наблюдателна кула на UNIFIL в щаба им в Рас ан Накура, в близост до ливанската граница с Израел. В резултат кулата се е срутила и двама войници от мироопазващите сили са били ранени. Националността им не се съобщава.

В друг от случаите при израелски обстрел е поразен входът на бункер, в който са се прикривали "сини каски". Никой не е пострадал там, но са повредени превозните им средства и комуникационна система.

Официална публична реакция от израелското правителство засега няма.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна