Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на вътрешните работи на Унгария съобщи

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген - в дневния ред през декември

Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер (в центъра) в началото на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи в Люксембург, 10 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген е заложен в дневния ред на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" през декември, съобщи министърът на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер след края на заседанието на вътрешните министри на страните-членки в Люксембург.

Той добави, че има надежда да бъде постигнато решение.  
Министър Пинтер обаче допълни, че първо ще заседава комитетът на постоянните представители на страните членки на ЕС, който ще даде оценка на днешните доклади на българския и румънския вътрешен министър за преминаването на граничните пунктове.

Именно тя трябва да послужи като основа за решението, което техните колеги ще вземат на заседанието си на 12 декември в Брюксел.

Той ги определи като "много обещаващи" и подчерта, че би трябвало да отговорят на всички въпроси, които Австрия би могла да има.

"Не виждам големи пречки, но не бих искал да предпоставям нищо. Все пак се надявам да бъде направена значителна крачка напред", заключи той.
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон за пореден път заяви, че двете страни са изпълнили всички критерии за цялостното присъединяване към Шенген и отново изрази надежда, че може да бъде постигнато споразумение до края на нейния мандат:
"В контакт съм с всички ресорни министри, в т.ч. и австрийския. Разбира се, всеки от тях ще обяви лична позиция, но аз съм много оптимистично настроена", каза Йохансон
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна