Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тахов: Продължаваме да настояваме пред ЕК за промяна на условията за т. нар "украинска помощ"

Министърът на земеделието д-р Георги Тахов.
Снимка: БГНЕС

България продължава да настоява пред Европейската комисия за промяна на условията за отпускане на средства по т. нар "украинска помощ", каза министърът на земеделието Георги Тахов при среща с браншови организации. Промяната е нужна, тъй като има много ферми, които са достигнали сегашния лимит на подпомагане и не могат да получават средства по помощта.

Заради достигнатите от някои стопани регламентирани тавани за подпомагане, значителен брой селскостопански животни, площи с трайни зеленчукови култури, както и оранжерийно производство, вече са изключени от подпомагане. Затова и България предлага няколко варианта за промяна.

Първият предложен вариант е въобще да отпадне индивидуалният лимит. Другата възможност е за двойно увеличаване на сегашния таван за отпусканите средства по тази помощ - от 280 000 на 560 000 евро. Третият вариант, който страната ни предлага на ЕК, е средствата по помощта да се изплащат година за година.

И трите варианта са дискутирани в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на Европейския съюз. Предложенията са срещнали подкрепа и от други европейски страни, а темата ще продължи да бъде обект на разговори както на национално ниво, така и на ниво Европейска комисия.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени