Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Раданова: Медиацията винаги е добрият избор, когато страните искат да намерят някакво решение

| Интервю
Снимка: Юлияна Корнажева

През миналата година регистрираните случаи на домашно насилие са се увеличи с 85% в сравнение с 2022 г., сочат данните на полицията. Повече от 20 души, повечето от които жени, са убити от настоящите си или бивши партньори. 

Това, според Института за медиация и управление на спорове, само по себе си може да бъде възприето като институционално безсилие срещу този проблем. От организацията ще проведат семинар по медиация в условията на домашно насилие. 

Пред БНР председателят на института Юлия Раданова обяви инициативата, която ще е на 15 октомври. Ще се съберат медиатори, юристи, социални работници, психолози, адвокати и всеки, който е чувства съпричастен на каузата във връзка с домашното насилие, и ще говорят по темата за медиацията в този контекст: 

"Основната цел на събитието, така се роди и самият проект, е в контекста на задължителната медиация или тази медиация, която страните сами избират, съответно ако има някакви форми на насилие в техните отношения, какво медиаторът следва да направи, така щото да обезпечи равнопоставеността на страните и опита им да постигнат решение, което да се постигне извън съда и то да гарантира правата както на участниците, така и на децата, които са евентуално в ситуация на сложни отношения между своите родители". 

Според нея медиацията винаги е добрият избор, когато страните имат желание да се опитат да видят техния конфликт от малко по-висока перспектива и да се опитат да намерят някакво решение. Такова решение обикновено те търсят и от съда, но той има много ограничени правомощия, когато става дума за дългосрочни отношения особено около дете, добави тя. Раданова обясни какво е задължителна медиация и причините тя да отпадне от разпоредбите.

По думите ѝ обаче медиаторът, който трябва да е безпристрастен и неутрален на спора, трябва да мине допълнително обучение.

Важно е да има система от единнодействащи органи, като всеки един от тях да носи капацитета да припознава насилие и да има адекватни мерки за неговото противодействие, коментира Раданова.

По време на обучението следващия вторник ще бъде представен специализираният наръчник "Медиация при домашно насилие". За неговите цели Юлия Раданова обясни:

"На разбираем език да представи правната рамка, която трябва да е достъпна за всички и която е приложима в подобен тип случаи. Наръчникът представя основните проблеми, основното поведение от психологическа гледна точка, което можем да възприемем по време на медиация и да ни светне сигналната лампа, че вероятно става дума за някакво насилие. Насилието не винаги е в онази крещяща форма, която води до агресия и има физически измерения. Насилието в домашен контекст може да е много скрито - може да е емоционално, психично, може да има форми на тормоз". 

Цялото интервю на Юлияна Корнажева с Юлия Раданова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени