Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и Сърбия ще си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия

Автор:
Реджеп Ердоган и Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в петък, че неговата страна и Сърбия са решили да си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия и турските дронове ще бъдат част от двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс.

"Турция и Сърбия трябва да направят крачка заедно, като тази стъпка е формирането на отбранителна индустрия помежду ни, за да гарантираме опазването на мира", посочи Ердоган в Белград заедно със сръбския си колега Александър Вучич.

Международното търсене на турски дронове, предимно безпилотните летателни апарати Bayraktar TB2 на компанията Baykar, се увеличи след въздействието им върху конфликтите в Сирия, Либия, Азербайджан и Украйна. Baykar каза, че е подписал споразумения за износ с около 30 страни, включително Саудитска Арабия, Украйна, Етиопия, Косово и Полша.

"Възможностите на Турция в безпилотните самолети, разбира се, ще бъдат част от стъпките, предприети в отбранителната индустрия“, каза Ердоган.

Той отбеляза, че Анкара и Белград ще използват ресурсите си "като две приятелски страни", за да усъвършенстват сътрудничеството си, като предупреди, че никоя друга страна не трябва да се опитва да се намесва, дори ако не са доволни от това.

Турският лидери пристигна в сръбската столица от Тирана,  където в четвъртък обеща да предостави на Албания "значителен" брой дронове камикадзе от неопределен тип. Двете страни са съюзници в НАТО и Тирана вече се сдоби с флотилия от разузнавателни и атакуващи дронове Bayraktar, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени