Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Moody's понижи перспективата пред рейтинга на Volkswagen

Снимка: БГНЕС

Рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата пред рейтинга на германския производител на автомобили Volkswagen Group. Късно в петък от агенцията обявиха, че перспективата се понижава от "стабилна" на "негативна" заряди "влошените оперативни резултати на най-големия производител на автомобили в Европа".

Volkswagen е най-големият автомобилен производител в Европа, припомня "Ройтерс", като добавя, че концернът е в процес на сериозно преструктуриране и дори обмисля затваряне на заводи в Германия. Аргументите за това са слабото европейско търсене, конкуренцията от Китай, предизвикателствата пред традиционния бизнес с все по-голямото навлизане на електромобилите, както и високите разходи в Германия.

Като цяло европейските автомобилни производители се опасяват от въздействието на потенциалната търговска война между Китай и Европейския съюз. Брюксел вече наложи мита върху вноса на китайски електромобили заради несправедливите държавни субсидии.

Volkswagen отчете спад от 7% на световните доставки през третото тримесечие, като информацията за това стана ясна часове преди Moody's да влоши перспективата пред кредитния рейтинг на най-големия автомобилен концерн в Европа. Решението се основава на вече изложените проблеми пред сектора, но и заради нарастването на ценовия натиск, възможното повишаване на разходите за преструктуриране и евентуалните глоби, които може да бъдат наложени на Volkswagen заради пропуски при спазването на екологичните изисквания.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна