Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините от Югозапада се обявиха в защита на проекта "Грижа в дома"

Снимка: Ани Петрова

Сдружението на общините от Югозападна България се обяви срещу закриването на проекта "Грижа в дома", който на този етап е предвиден да бъде спрян от 14-ти януари следващата година. Това ще обрече ще затрудни ежедневието на десетки и стотици хора, които няма да могат да получават необходимата им грижа от социален асистент или помощник, изобщо досегашното обгрижване, коментират кметове. 

Проектът е изключително полезен за всички, които се нуждаят от този тип грижа. Особено за хората в малките населени места.

"Заставаме твърдо зад този проект и искаме той да продължи, дори да бъде превърнат в държавно делегирана дейност“, обявяват се от общинските управи в района.

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов каза:

"Ние имаме социални асистенти, които са на хора с ТЕЛК, без чужда помощ. Обслужваме над 80 човека в момента. Търсим варианти да ги вкараме по други проекти, тъй като е изключително важно тези хора да бъдат обгрижвани - и в града и по селата. Въпросът е, че ние трябва да направим всичко възможно и да се борим как да продължим проектът. Това е проект, който е във всяка една община. Въпросът е, че те мислят за някакво преструктуриране. Мислят да го направят онлайн. Искат да направят телемедицина към БЧК - да обслужваш 80-годишни баби по телефона".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени