Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TikTok съкращава стотици служители и ги заменя с изкуствен интелект

Снимка: Георги Хрисчев

Платформата TikTok ще съкрати стотици работни места, като се очаква да бъдат засегнати значителен брой служители в Малайзия - около 500.

Причината е, че компанията преминава към модериране на съдържание с помощта на изкуствен интелект.

TikTok е собственост на базираната в Китай ByteDance.

„Очакваме да инвестираме 2 млрд. долара в световен мащаб в доверие и безопасност само през 2024 г. и продължаваме да подобряваме ефикасността на усилията си, като 80% от съдържанието, нарушаващо правилата, вече се премахва от автоматизирани технологии“, каза говорителят на компанията.

TikTok използва комбинация от хора модератори и автоматизирано откриване, за да преглежда съдържанието, публикувано в платформата.

Преструктурирането идва след месеци на спекулации, че TikTok планира да намали значително броя на служителите си, работещи в областта на глобалните операции и маркетинга.

Според уебсайта на компанията ByteDance има над 110 000 служители, базирани в повече от 200 града по света.

Съкращенията идват и в момент, когато технологичните гиганти са изправени пред засилен регулаторен натиск в Малайзия, където по-рано тази година беше отчетена вълна от злонамерено съдържание в социалните мрежи.

Оттогава правителството на югоизточната азиатска държава поиска от платформите да кандидатстват за оперативен лиценз в опит да се справи с нарастващата киберпрестъпност, включително онлайн измами, сексуални престъпления срещу деца и кибертормоз.
По публикацията работи: Ваня Славова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени