Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ пращат на Израел противоракетна система ТААД, която ще се управлява от американски военни

Автор:
Противоракетна система ТHAAD пред Белия дом във Вашингтон по време на изложение "Произведено в Америка", архив, 2019 г.
Снимка: АП/БТА

От Пентагона обявиха, че ще разположат в Израел американска противоракетна система ТААД (THAAD - Terminal High-Altitude Area Defense), която ще се управлява от американски военни, предаде АФП.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че изпраща системата "за защита на Израел", допълва Ройтерс.

"Министърът на отбраната Лойд Остин разреши една батарея ТААД и екип американски военни да бъдат разположени в Израел, за да помогне за засилването на израелската въздушна отбрана след безпрецедентните ирански атаки на 13 април и на 1 октомври", заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър.

Той уточни, че една батарея ТААД вече е била разположена в Израел след атаката на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година, а друга батарея - още през 2019 г. 

Иранският външен министър Абас Арагчи заяви по-рано днес, че САЩ "излагат на опасност живота на своите военнослужещи, като ги пращат да действат с американските противоракетни системи в Израел".

И още: Иран "няма червени линии", когато става въпрос за защитата на народа и интересите си, написа външният министър Арагчи в социалната мрежа Екс (Х, бившата Туитър), цитиран от Ройтерс. Коментарът е в контекст на очакван удар на Израел срещу Иран в отговор на скорошното иранско ракетно нападение срещу израелската територия.

Иран извърши масирани ракетни нападения срещу Израел през април и в началото на този месец, като отмъщение за убийствата на лидера на "Хизбула" шейх Хасан Насрала, на ръководителя на политическото крило на "Хамас" Исмаил Хания, на Фуад Шукр и др.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна