Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Татяна Димитрова: Столицата ни потапя в историята на Европа

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Двуетажни автобуси могат да ви разведат до Банкя, а с градски транспорт стигате до спокойни кътчета около столицата

4
Снимка: Столична община

Безплатна пешеходна обиколка, наречена "София за начинаещи в 55 стъпки", това е едно ново изключително приятно и полезно за мен преживяване и напълно смислено време, което прекарах вчера. 

За разлика от търсенето на информация в книгите и туристическите справочници, тук неоценим е живият контакт с лицензирания екскурзовод, който се осигурява от Общинското предприятие "Туризъм" заедно с Асоциацията на екскурзоводите в България. 

Наш водач екскурзоводът е д-р Татяна Димитрова.

"Този тур представлява букет от онези моменти, паметници на София, които разказват историята на този древен и вечен град.

В София ние имаме наследство от 8 хилядолетия и можем да разкажем историята на Европа, когато разглеждаме обектите на нашето културно и архитектурно наследство, сподели Димитрова.

"Столицата ни потапя в историята на Европа, тя ви очарова с изключително много експонати, историята сама ви разказва и ви вълнува, давайки ви детайли".

55 обекта са включени в "София за начинаещи в 55 стъпки", поясни Димитрова.

А записалите се за обиколката туристи са очаровани от самата екскурзоводката и нейната компетентност. Те са научили за тура от сайта на Столична община.

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва:

"Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии, атракционни превози и пътническа информация" – това са 4 броя двуетажни автобуси марка МАН, които могат да превозват общо 129 пътници.


По отношение на достъпността, автобусите са проектирани с изцяло нископодова част на долният етаж и две ръчни платформи за качване на трудноподвижни лица и детски колички. Достъпът до вторият етаж става чрез две стълбища – едно зад кабината на водача, което е за качващи се пътници, и едно в дъното на автобуса, което е за слизащите пътници. Също така има и възможност за включване на микрофон при обслужване на туристически линии. Визията му е доста атрактивна, особено за най-малките пътници с височината си от 4 метра и прекрасната панорама от вторият етаж."

На кои линии можем да видим новите автобуси?


"Линията, която е с атракционна насоченост е номер 200, която се движи само събота и неделя. Началото и е от храм-паметника "Св. Александър Невски", като разписанието и е от 09.30 на всеки кръгъл час до 16.30. Преминава покрай Националния природонаучен музей, Площад Цар Освободител, Националната художествена галерия, Царския дворец, Националния етнографски музей, продължава покрай Народното събрание, Ларгото, Останките на крепостта Антична Сердика.

След това завърта на Лъвов мост, минава покрай Централни Хали, достига до Националния дворец на културата, Борисовата градина и се връща обратно на площад Александър Невски. Най-хубавото е, че за разлика от други европейски столици, в които подобни линии са туристически и допълнително платени, в София линия 200 е част от масовият градски транспорт и важат всички валидни превозни документи. И пътниците имат прекрасна гледка от вторият етаж към историческият център на града".

Банкя                                        Снимка: Гергана Хрисчева

Споменахте, че разполагате с 4 автобуса. Има ли други линии, на които се движат двуетажни автобуси?

"Да, отново само в събота и неделя двуетажните автобуси обслужват линии Х43 в някои случаи и Х50. Х43 тръгва от площад Александър Невски и достига до Банкя, която е атрактивна туристическа дестинация с известната си "Пътека на здравето", минерален басейн в центъра, новопостоеният Аквапарк София, конна база Банкя и разбира се най-важното - чистият въздух.


До Банкя минават през цялата седмица и линии 47 и 49, като 49 стига до Клисура, където може да се види Клисурският манастир. Х50, която се движи събота и неделя, достига до Резиденция Врана и началото и е отново от площад Александър Невски. През цялата седмица пътниците могат да се повозят на двуетажен автобус и на линия 3, която достига до Долни Пасарел, по пътя могат да се видят красивият Дяволски мост, крепостта Кокалянски урвич, манастир Свети Никола, паметника на Цар Иван Шишман и за любителите на риболова – язовир Долни Пасарел."


Какви други интересни места биха могли да достигнат пътниците с градският транспорт?

"Бих препоръчала и езерото Панчарево за приятен неделен следобед, откъдето минават линии 1, 3 и 4, като непременно туристите да потърсят Пейката на Панчарево – място с невероятен изглед към езерото. Сред красива природа е и село Долни Лозен. Линия 5 от Гео Милев достига до станция БЧК, която е отправна точка за екопътека в Лозенската планина, достига се Лозенският манастир Свети Спас със срахотна панорама към София. Пътеката катери връх Половраг, където е паметникът на неизвестния четник от Хвърковатата чета на Бенковски и се разкрива гледка към Рила, Плана, Витоша, Стара планина и язовир Искър. Линия 103 в празнични дни достига до вилна зона Люлин, която е отправна точка за разходки по пътеки в планината. 107 може да ни отведе до Боянската църква, а съсвем близо е и екопътеката до Боянският водопад".


Вероятно Витоша е предпочитано място за разходки?

"Да, силно натоварени в почивните дни са линии 61 до Златните Мостове и 66 до хотел Морени. Поради тази причина се удължи маршрутът на 63 в почивните дни от Бояна да се качва до Златните Мостове. Автобусите, които обслужват тези линии, са снабдени с велобагажници, така че туристите да могат да се качат на Витоша с колелата си. С линия 304 бих препоръчала да се разгледа и Националният исторически музей в Бояна. Друг подход към Витоша е от към кв. Княжево с линии 58 и 59.


Дали има и по-спокойни места за разходки в покрайнините на София?

"Лично аз много харесвам село Локорско, където може да ни закара линия 28. Има приятен център и много лека, полегата екопътека покрай реката, подходяща за малки деца. С тази линия може да се отиде и до езерото на село Негован, както и на конната база на село Войнеговци. А пък с линия 23 може да отидете на басейн в Кубратово. Да не пропусна и направлението към Плана – линии 68, 69 и 70 минават през Бистрица, село Железница, където има екопътека до Черни Връх, и накрая село Плана – все места извън градският шум, с красива природа и чист въздух."


За закъснелите по центъра на София туристи до колко часа има транспорт?

"Столичен автотранспорт осигурява нощен транспорт на жителите и гостите на София. Крайни точки по маршрутите са Люлин, Младост, Студ.град, Обеля, Левски Г, Овча купел 2, Дружба 2 и Гоце Делчев. Освен това когато има концерти, спортни събития, инициатви на Столична община като например "Нощ на музеите", Столичният автотранспорт винаги се включва с допълнителни курсове по линиите, за да може да се обслужат всички пътници."



Още по темата слушайте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени