Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Руската война срещу Украйна изясни ситуацията

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен (вляво) и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 14 октомври 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единственият път на страните от Западните Балкани към Европейския съюз е през пълно прилагане на вече постигнатите споразумения, заяви германският канцлер Олаф Шолц на 10-ата годишна среща на върха на т.нар. Берлински процес. 

България поддържа горещо разширяването на Европейския съюз, но при спазване на условията и на процедурата, декларира служебният премиер Димитър Главчев, който участва във форума в Берлин, посветен на ускоряване на процеса на евроинтеграция на шестте страни от региона.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен призна, че евроинтеграцията на Западните Балкани се бави вече твърде дълго, но настоя, че страните от региона трябва да държат на европейския си избор:

"Последните 20 години са доста дълъг период, в който разширяването на ЕС не беше приоритет и даже се изключваше като възможност. Това обаче се промени напълно. Трябва да кажа, че руската война срещу Украйна изясни ситуацията. Трябва да изберете правилната страна на историята - страната на международното право".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна